Groeiend verzet maakt einde aan Blekers natuurwet


9 oktober 2012

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vanmiddag de Wet natuur van staatssecretaris Bleker controversieel verklaard. Dat betekent dat het wetsvoorstel niet in behandeling zal worden genomen, in ieder geval niet tot er een nieuw kabinet is aangetreden. Naast de Partij voor de Dieren hebben PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie veel kritiek op de wet. Deze partijen besloten vandaag dan ook om de afbraakplannen van het demissionaire kabinet in de ijskast te zetten.

De Partij voor de Dieren voerde een landelijke campagne tegen het natuurbeleid van het kabinet-Rutte en is verheugd over het besluit van de Kamer om Bleker’s Natuurwet niet te behandelen. Samen met het radioprogramma Vroege Vogels zorgde de partij voor de aanleg van een aantal protestbossen, waarin dieren- en natuurbeschermers een boom konden planten als Groeiend verzet tegen de nieuwe Natuurwet. Duizenden mensen sloten zich aan bij de actie om te voorkomen dat de natuur onherstelbaar zou worden beschadigd door harteloos beleid, samen goed voor meer dan 27.000 bomen.

Esther Ouwehand: “Er dreigde een natuurramp in Nederland. Staatssecretaris Bleker deed er alles aan om natuurwaarden in Nederland weg te zetten als overbodig of niet het beschermen waard. Hij kapte 70% van het natuurbudget, schrapte de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur en Ecologische verbindingszones en wilde dieren weer vrij laten bejagen door hobbyjagers. Het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte toonde zich een groot gevaar voor de natuur in Nederland.”

Door de Wet natuur controversieel te verklaren heeft de nieuwe Tweede Kamer het kabinet voorlopig een halt toegeroepen bij het voornemen om de natuurregels in Nederland vergaand uit te hollen ten guste van fabrieksboeren, jagers en asfalt. De Partij voor de Dieren blijft alles op alles zetten om de wet definitief van tafel te krijgen.

Gerelateerd nieuws

Thieme: Herfstakkoord onduurzaam en business as usual

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over het maandag gepresenteerde deelakkoord van VVD en PvdA. Als er ooit een kans was ...

Lees verder

Beide Kamerleden Partij voor de Dieren in Duurzame top 100

De hele Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren staat in de Duurzame top 100 van 2012, vandaag in Trouw. Bekijk hi...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief