Gemeente Almelo weert circussen met wilde dieren


9 mei 2012

De Partij voor de Dieren Overijssel is er in geslaagd dat gemeente Almelo voortaan circussen met wilde dieren weert. In een brief riep de werkgroep van de Partij voor de Dieren de gemeente op een voorkeursbeleid in te voeren voor circussen zonder wilde dieren. Met instemming van de gemeenteraad zal gemeente Almelo, in navolging van de gemeenten Heemskerk, Groningen en Den Haag, dit voorkeursbeleid instellen.

Na de aankondiging van de komst van Circus Renz International naar Almelo stuurde de Partij voor de Dieren Overijssel de gemeente een brief, met de oproep een pro-actief voorkeursbeleid voor circussen zonder wilde dieren in te stellen. Deze brief was voor de Partij Vrij Almelo aanleiding hierover op 8 mei tijdens de raadsvergadering een motie in te dienen, met ondersteuning van de Partij voor de Dieren. De motie werd dezelfde dag aangenomen door de gemeenteraad.

De trainingsmethoden, de huisvesting en het constante reizen van plaats naar plaats maken dat dieren in het circus een miserabel leven leiden in gevangenschap. De Partij voor de Dieren vindt het vermaken van mensen geen rechtvaardiging voor het opsluiten van dieren en ze te trainen om diverse vormen van onnatuurlijk gedrag te vertonen. De partij vindt dan ook dat het gebruik van dieren in circussen verboden moet worden. Veel landen, waaronder Belgiƫ, Engeland, Oostenrijk, Griekenland, Zweden en Finland, hebben al nationale of gemeentelijke verboden ingesteld op het gebruik van bepaalde diersoorten in circussen. Maar Nederland is tot nu toe achter gebleven. De Partij voor de Dieren ziet het invoeren van een voorkeursbeleid voor circussen zonder wilde dieren door gemeenten dan ook als een belangrijk signaal richting de landelijke politiek.

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme opnieuw kandidaat-lijsttrekker Partij voor de Dieren

Marianne Thieme is door het partijbestuur van de Partij voor de Dieren voorgedragen als lijsttrekker voor de Tweede Kamerve...

Lees verder

'Knapen en Atsma, blijf lekker thuis'

De Partij voor de Dieren vindt het zonde van het geld om twee demissionaire staatssecretarissen naar de VN-duurzaamheidsconfe...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief