'Geen voor­lopige inwer­king­treding vrij­han­dels­verdrag CETA'


14 september 2016

Marianne Thieme roept het kabinet op om CETA niet voorlopig in werking te laten treden. De Europese Commissie wil dat het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada zo snel mogelijk in werking treedt. Wat de PvdD betreft komt dit verdrag er helemaal niet, maar sowieso pas als het Nederlandse volk zich hierover heeft uitgesproken.

Gezien het grote verzet tegen vrijhandelsverdragen is een referendum over CETA onvermijdelijk. Marianne Thieme heeft vandaag in de Tweede Kamer, tijdens het algemeen overleg RBZ Handelsraad, het kabinet opgeroepen CETA niet voorlopig in werking te laten treden voordat het volk zich erover heeft kunnen uitspreken.

Thieme: “Er is groot maatschappelijk verzet tegen vrijhandelsverdrag CETA. Brussel wil desondanks het verdrag al voorlopig invoeren terwijl de nationale parlementen nog helemaal geen groen licht hebben gegeven voor het verdrag. Vanuit de samenleving is de roep om een referendum sterk. De democratie dient gerespecteerd te worden door Brussel en dit Kabinet.

Achterdeur TTIP
Nu Frankrijk en Duitsland zich tegen TTIP lijken te keren, is het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS op sterven na dood. CETA biedt een achterdeur voor Amerikaanse bedrijven met een kantoor in Canada om alsnog vrijhandel te kunnen bedrijven met Europa. Des te belangrijker is het dat de Nederlandse burger ‘nee’ kan zeggen tegen dit ingrijpende verdrag voordat het in werking kan treden.

Gerelateerd nieuws

‘Maak dolfijnenslachting breekpunt tijdens handelsmissie Japan’

Marianne Thieme roept het kabinet op om Japan tijdens de handelsmissie aan te spreken op de walvis- en dolfijnslachtingen en ...

Lees verder

Prinsjesdag: Thieme strijdt voor meer vrouw in politiek

Marianne Thieme maakt vandaag op Prinsjesdag een statement tegen de scheve man-vrouwverhouding in de Haagse politiek. Ze draa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief