Gedoog­beleid stahoogte veetransport geboren op lobby-BBQ


30 juli 2009

Den Haag, 30 juli 2009 - Dankzij de succesvolle lobby van de vleessector op hun voor politici georganiseerde jaarlijkse barbecue in Nieuwspoort, zal er voorlopig niet gecontroleerd worden op de stahoogtes van dieren tijdens veetransporten.

De traditionele barbecue van het Productschap Vee en Vlees en Eieren voor politici is ook dit jaar weer een succesvolle lobbyactie geweest voor de vleessector. Tijdens de barbecue heeft de sector het voor elkaar gekregen dat de aangescherpte regels voor dierenwelzijn voorlopig niet nageleefd hoeven te worden. Op het Algemeen Overleg over Identificatie &Registratie Schapen en Geiten dat direct na de lobbybarbecue gehouden werd, is geheel onverwacht over de stahoogtes tijdens veetransporten gesproken. Uit het verslag van de Kamer blijkt dat vertegenwoordigers uit de vleessector met een biertje in de ene hand en een bordje varkenssaté in de andere hand lobbygesprekken hebben gevoerd met vertegenwoordigers van een aantal grote politieke partijen die op de barbecue aanwezig waren. En dat die lobby nog diezelfde dag werd omgezet in beleid, direct na afloop van de barbecue!

De klaagzang van de sector over de gevolgen van de dierenwelzijnregels klonk via de Kamerleden Atsma (CDA), Waalkens (PvdA) en Snijder-Hazelhoff (VVD) door in het Algemeen Overleg, allemaal Kamerleden die net uitbundig belobbyd en gefĂȘteerd waren door de vertegenwoordigers uit de vleessector. Deze Kamerleden maakten er openlijk gewag van dat ze belobbyd waren tijdens de barbecue en daarom meenden met dit ingelaste onderwerp te moeten komen. Het onderwerp van de stahoogtes van veetransporten stond niet eens op de agenda van dit Algemeen Overleg; dit is opmerkelijk omdat niet geagendeerde onderwerpen normaal gesproken direct worden afgehamerd. Toch zegde minister Verburg - ook prominent aanwezig op de lobbybarbecue - tijdens het Algemeen Overleg toe dat er niet gecontroleerd zou gaan worden op deze regels voor dierenwelzijn. Sterker nog, ze beweerde dat het niet om nieuwe regels ging maar om verduidelijking van oude regels, die dus blijkbaar nooit gehandhaafd zijn. De Partij voor de Dieren heeft in Kamervragen om opheldering over deze kwestie gevraagd aan minister Verburg.

Omdat de kwestie een heel duidelijk licht werpt op de wijze waarop de vee- en vleessector de politieke besluitvorming in Den Haag domineert, kunt u hier het verslag lezen. De markeringen zijn door de PvdD aangebracht.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren eist opheldering over niet handhaven dierenwelzijnsregels tijdens transport

Marianne Thieme heeft Kamervragen aan minister Verburg gesteld naar aanleiding van het bericht dat het ministerie van Landbou...

Lees verder

Biotechnologie is tot politieke strijd verworden

In dagblad Trouw wordt vandaag helder gemaakt hoezeer de toelating van genetisch gemanipuleerde gewassen een politieke in pla...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief