Esther Ouwehand opent natuur­speelplek in Arnhem


30 november 2012

De natuurspeelplek ‘Modder aan je broek’ in de nieuwe wijk Schuytgraaf in Arnhem is vandaag geopend. Kinderen plantten samen met Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren, bomen als openingshandeling. Onder de noemer ‘Modder aan je broek’ werkt Landschapsbeheer Nederland aan de ontwikkeling van 6 natuurspeelplaatsen in Nederland. De speelplek in Schuytgraaf is de laatste die werd geopend.

Esther Ouwehand opende samen met vertegenwoordigers van lokale betrokken organisaties en Arjan Vriend, directeur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, de natuurspeelplek door 5 iepen te planten. Naast het officiële gedeelte zijn alle kinderen en ouders uit de omgeving uitgenodigd om te komen helpen bij het planten van hazelnoten.

Ouwehand zet zich als Kamerlid zeer actief in voor groen in de leefomgeving. Zo zorgde ze met de ‘motie Ouwehand’ in maart 2012 dat de Rijksoverheid natuurlijk spelen zal stimuleren bij gemeenten en scholen. In 2010 werd ze uitgeroepen tot ‘groenste politica’.

Een natuurlijke speelplek in de woonwijk biedt kinderen de kans om dichtbij huis en school buiten te spelen. Boompje klimmen, vlotje varen, bloemen plukken, verstoppertje spelen in de struiken en vies worden. Uit onderzoek blijkt dat buiten spelen erg gezond is voor kinderen. In het project ‘Modder aan je Broek’ van Landschapsbeheer Nederland hebben buurtbewoners samen met hun kinderen natuurlijke speelplekken bedacht en aangelegd. In totaal zijn zes speelplekken aangelegd: de Spettertuin in Lelystad (Landschapsbeheer Flevoland), De Wielenpôlle in Leeuwarden (Landschapsbeheer Friesland), Park Tjuchem in Slochteren (Landschapsbeheer Groningen), Stroinksbos in Enschede (Landschap Overijssel), Speelhof Hoogerzael in Middelburg (Landschapsbeheer Zeeland) en de laatste in de wijk de Schuytgraaf in Arnhem (Landschapsbeheer Gelderland).

De kern van 'Modder aan je Broek' is de participatie van de omgeving van de locatie waar de natuurspeelplaats komt. Samen met alle betrokken organisaties, zoals bijvoorbeeld een wijkvereniging, kinderopvang, scholen, horeca, woningbouwvereniging en lokale media, betrekken de provinciale organisaties Landschapsbeheer kinderen en volwassenen bij het ontwerp en de realisatie. Het landschap en de wensen van de kinderen zijn hierbij uitgangspunt. Na afronding van de aanleg dragen de ouders en kinderen ook zorg over de speelplaats, met ondersteuning van de provinciale organisatie Landschapsbeheer en vaak ook de gemeente.

De nieuwe natuurspeelplek is gerealiseerd in de wijk de Schuytgraaf, nabij de Buitenplaats, een verbouwde multifunctionele boerderij waarin onder andere een atelier, een kaarsenmakerij en een lunchcafé zijn gevestigd. Ouders en kinderen werden betrokken door het organiseren van een goed bezochte high tea in het voorjaar. Tijdens de high tea mocht iedereen ideeën aandragen. Deze ideeën zijn verwerkt in een ontwerp. Na het ontwerpen volgde deze zomer en herfst de aanleg en ook daarbij hebben kinderen en ouders een belangrijke rol gespeeld. Samen met twee hoveniers is gewerkt aan de aanleg van heuvels, vlonders, een vijver en andere ‘groene’ speelonderdelen.

In het boekje ‘Modder aan je broek’ staan de ervaringen beschreven bij de aanleg van de zes natuurlijke speelplekken die in het project ‘Modder aan je Broek’ tot stand zijn gekomen. Esther Ouwehand en andere aanwezigen namen dit boekje in ontvangst. Het boekje is te bestellen op de website van Landschapsbeheer Nederland.

Gerelateerd nieuws

Doorbraak tegen gentech

Dankzij het burgerinitiatief 'Nijmegen gentechvrij' is een belangrijke doorbraak gerealiseerd in de strijd tegen de oprukk...

Lees verder

Landelijk beleid voor welzijn huisdieren en dierenopvangcentra

Na langdurig aandringen van de Partij voor de Dieren komt er eindelijk landelijk beleid voor het welzijn van huisdieren en...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief