Esther Ouwehand op werk­bezoek in de paar­den­sector


23 maart 2009

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand legt deze weken een serie werkbezoeken af in de paardenhouderij. Volgende week spreekt de Tweede Kamer, na lang aandringen van de Partij voor de Dieren, over het welzijn van paarden. Zowel op het gebied van huisvesting en verzorging als in de handel, op maneges en in de (top)sport zijn vele misstanden en schrijnende toestanden te vinden. Het aantal meldingen van verwaarlozing neemt jaarlijks toe. Minister Verburg van LNV weigert hiertegen maatregelen te treffen en wil het aanpakken van deze problemen overlaten aan de sector. De plannen die de sector hiertoe heeft gepresenteerd, zijn wat de Partij voor de Dieren betreft ver beneden de maat. Tijdens het overleg op dinsdag 2 april zullen we dan ook pleiten voor wettelijke basisvoorwaarden om het welzijn van paarden te kunnen garanderen.

Samen met inspecteurs van de Landelijke Inspectie Dienst bezocht Esther twee weken geleden de halfjaarlijkse paardenmarkt in Barneveld, waar die dag 190 paarden en pony’s te koop werden aangeboden. Een drukke markthal vol andere paarden, ezels, pony’s en mensen en de transport van en naar de markt zorgen voor veel onnodige stress. De Partij voor de Dieren wil een verbod op dit soort markten.Vorige week bezocht Esther De Hollandsche Manege in Amsterdam, afgelopen vrijdag stond Stal Mansour in Arnhem op het programma. Stal Mansour was de eerste manege in Nederland met een bewegingsstal waarin groepen paarden een paddock of wei tot hun beschikking hebben en een grote, open stal voor de nodige beschutting. De Partij voor de Dieren is enthousiast over dit huisvestingsconcept, omdat het goed aansluit bij het natuurlijk gedrag van paarden en pony’s. In een bewegingsstal leven deze sociale dieren in groepen, krijgen ze hun voedsel in kleine hoeveelheden verspreid over de dag en krijgen ze veel beweging. Dit voorkomt bijvoorbeeld been- en gedragsproblemen.Ook de opleidingen voor toekomstige paardenhouders, - verzorgers en –instructeurs hebben de aandacht van de Partij voor de Dieren. In november vorig jaar bezocht Esther het praktijkcentrum PTC+ in Barneveld; aanstaande vrijdag staan de verschillende opleidingen van de NHB (Nederlandse Hippische Beroepsopleidingen) in Deurne op het programma. Als laatste wordt een bezoek gebracht aan Olympisch dressuurkampioene Anky van Grunsven om met haar van gedachten te wisselen over het welzijn van paarden in de topsport.

Voorafgaand aan het overleg met de minister van LNV, organiseert de Partij voor de Dieren een rondetafelgesprek met diverse experts op het gebied van paardenwelzijn. Organisaties als de Animal Sciences Group en de Dierenbescherming en deskundigen als Machteld van Dierendonck krijgen hierbij de gelegenheid de verschillende Tweede Kamerfracties rechtstreeks informeren over hun ervaring in de praktijk en hun visie op het beleid ten aanzien van de paardenhouderij. De complete lijst met deelnemers wordt donderdag bekend gemaakt.Voor verslagen en (meer) foto’s van de werkbezoeken, zie het weeklog van Esther.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief