Esther Ouwehand namens protest­kopers naar kijkdag natuur­uit­verkoop in Daarle


2 mei 2013

Esther Ouwehand bezoekt zaterdag 4 mei de kijkdag in Daarle om zich ter plekke op de hoogte te stellen over de verschillende stukken natuur die in de uitverkoop worden gedaan. Ouwehand is vanaf 11.00u op de locatie: Kulturhus, Nieuwe Schoolweg 5 te Hoge Hexel. De Partij voor de Dieren zal in actie komen op de natuurveiling die op 11 mei start. De Partij voor de Dieren startte een week geleden een woudfunding-actie in verzet tegen de controversiële veiling van natuurgebieden van Staatsbosbeheer. De partij roept alle natuurliefhebbers op om met de PvdD vierkante meters natuur te kopen en zo deze natuur ongeschonden te behouden. Staatsbosbeheer verkoopt stukken natuur aan de hoogstbiedende via een veilinghuis. Zo kunnen jagers stukken natuur aan hun jachtveld toevoegen, boeren en speculanten stukken natuur kopen en wordt de toekomst van die natuur onzeker. De uitverkoop is het gevolg van de dramatische natuurbezuinigingen die voormalig staatssecretaris Bleker (CDA) doorvoerde.

De Partij voor de Dieren is van mening dat gezamenlijke aankoop door natuurbeschermers de enige garantie biedt voor dieren en natuur. Het doel is om de aangekochte gebieden zo spoedig mogelijk jachtvrij te maken en zo min mogelijk in te grijpen in de natuur. Voorafgaand aan de start van de veiling is een kijkdag op 4 mei waar Tweede Kamerlid Esther Ouwehand zich namens de protestkopers ter plaatse zal laten informeren over de diverse kavels.

De Partij voor de Dieren heeft zich in de Tweede Kamer hard gemaakt tegen het veilen van de natuur en verkoop aan de hoogste bieder, omdat de bescherming van deze natuurgebieden daarmee op geen enkele wijze is gewaarborgd. Ondanks dat worden de eerste stukken natuur nu toch in de uitverkoop gedaan. Staatsbosbeheer doet als eerste stukken grond rond Daarle in Overijssel in de aanbieding. De Partij voor de Dieren heeft weinig vertrouwen in de blijvende bescherming van de gebieden via het bestemmingsplan van de gemeente Hellendoorn.

Om de stukken natuur rond Daarle voor Overijssel te behouden, probeert de partij deze zelf aan te kopen. Op de website www.partijvoordedieren.nl/groeiendverzet kan iedereen vierkante meters natuur kopen voor 5 euro per m2. De partij zal vervolgens zorg dragen voor de pacht via een bestaande of nieuwe organisatie voor natuurbehoud waarbij de natuur onaangetast blijft. Ook zal de Partij voor de Dieren zich inspannen om zo snel mogelijk een einde te maken aan de jacht in de aangekochte natuur, in tegenstelling tot andere potentiële kopers die zich gemeld hebben.

Van de oorspronkelijke biodiversiteit is in ons land nog maar 15% over. Daarmee staat Nederland er internationaal slecht voor terwijl biodiversiteit belangrijk is voor de volksgezondheid en het welzijn van mens en dier. De kleine landschapselementen zijn belangrijk voor de lokale biodiversiteit, omdat planten en dieren zich daar kunnen terugtrekken. Dat geldt óók voor de natuur rond Daarle. Het zijn stukken natuur die niet gemist kunnen worden.

Het veilen begint 11 mei en dan hoopt de partij het eerste bod te kunnen doen. Het bieden gaat door tot 16 mei en dan vindt ook de afslag plaats. De veiling loopt via een uitgebreid stappenproces: op 21 mei wordt bekend of de Partij voor de Dieren natuurgebied verwerft.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Nieuwe politiek: de motie van vertrouwen

Dit artikel is 25 april gepubliceerd op Binnenlandsbestuur.nl Staatssecretaris Teeven vroeg het vertrouwen van de Kamer. Hi...

Lees verder

Kamer wil aanpak problemen fietsparkeren

De regering moet in overleg gaan met grote steden, NS en ProRail over het terugdringen van problemen met het stallen van fiet...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief