Eindelijk aanpak resis­tente schimmels


20 december 2013

Het kabinet moet in actie komen om het resistent worden van gevaarlijke schimmels tegen te gaan. Zulke schimmels kunnen ernstige ziekten veroorzaken bij de mens. Wetenschappers wijzen het grootschalige gebruik van schimmelbestrijders in de landbouw aan als een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van de resistentie. De Partij voor de Dieren vraagt al sinds 2010 om maatregelen – die de regering tot nu toe weigerde. Nu een Kamermeerderheid van PvdA, SP, GroenLinks, D66, 50Plus en CDA zich achter de motie van Esther Ouwehand heeft geschaard, zal het kabinet met een plan van aanpak moeten komen voor dit levensgevaarlijke probleem.

De resistente aspergillusschimmel verspreidt zich steeds verder over Nederland. Deze ziekteverwekker komt voor in de lucht en in woonhuizen en –wijken en veroorzaakt ernstige longinfecties bij mensen met een minder goede weerstand. Patiënten lopen deze schimmel op door inademing van sporen vanuit de omgeving. De behandeling van patiënten is door de resistentie veel lastiger. Onderzoekers schatten dat per jaar tussen 30 en 50 patiënten in Nederland overlijden met deze schimmel.

De oorzaak van het resistent worden van de ziekteverwekkende schimmel ligt bij de aanwezigheid van azolen in het milieu. Deze azolen worden onder andere gebruikt als werkzame stoffen in (dier)geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen, biociden en in cosmetica. Uit onderzoek[1] blijkt dat de resistente schimmels moleculair sterk lijken op vijf soorten schimmelbestrijdingsmiddelen, ook wel fungiciden genoemd. Deze fungiciden zijn sinds 1990 op de Nederlandse markt toegelaten en worden op grote schaal gebruikt om schimmels te bestrijden bij de teelt van groenten als spitskool en winterwortel.

De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor een verbod op fungiciden vanwege het ontstaan van gevaarlijke resistentie van schimmels. Op de eerder dit jaar geopende Gifklikker komen meldingen binnen van mensen die zich zorgen maken over de schimmelbestrijders die op landbouwpercelen naast hun huis worden gebruikt.

Al in 2010 vroeg de Partij voor de Dieren om actie van de regering tegen het oprukken van deze ziekteverwekker. De minister van Volksgezondheid beloofde meer onderzoek en zegde herhaaldelijk toe het probleem aan te pakken, maar daar kwam niets van terecht. Op basis van nieuw onderzoek dringt Ouwehand nu opnieuw aan op maatregelen om de verspreiding van de resistente schimmel onmiddellijk te stoppen. Een Kamermeerderheid schaart zich gisteravond achter haar oproep aan het kabinet om binnen een half jaar met een plan van aanpak te komen.

Esther Ouwehand: “De resistentie van schimmels is net als antibioticaresistentie een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Het is hoog tijd dat de regering dit probleem serieus gaat nemen en in actie komt. Nederland staat in de top drie van de wereld als het gaat om gifgebruik in de landbouw. Steeds meer onderzoek toont aan dat mensen hier letterlijk ziek van worden. Dat is gewoon niet aanvaardbaar. Economische belangen mogen niet prevaleren boven de volksgezondheid.”

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme komt met kogelvrije initiatiefnota

Thieme dient vandaag een initiatiefnota in met als doel de jacht in Nederland drastisch in te perken. In de nota van de Parti...

Lees verder

Thieme: geen soevereiniteitsoverdracht EU

Voorzitter, De minister president wil meer bevoegdheden overdragen aan Europa. Maar omdat de burgers dat niet willen, moet d...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief