Einde bont­fok­kerij nabij


11 december 2012

De Partij voor de Dieren is verheugd dat er zich vandaag een meerderheid in de Eerste Kamer heeft afgetekend voor een verbod op pelsdierfokkerij. De PvdA, SP, PVV, D66, GroenLinks, ChristenUnie, 50Plus en Onafhankelijke Senaats Fractie vormen een ruime meerderheid in de aanloop naar de stemming van volgende week.

Senator Koffeman: “Het is een historische doorbraak dat het langverwachte verbod op het fokken van dieren voor hun pels nu definitief kan worden. Vandaag is een belangrijke mijlpaal bereikt in het totstandbrengen van erkenning van het recht van dieren om zonder gevoelens van angst, pijn en stress naar hun aard te kunnen leven”.

De Partij voor de Dieren heeft zich sinds haar oprichting ingezet voor een verbod. Zo heeft ze onlangs in de Tweede Kamer in een motie nog gepleit voor een Europees verbod op het fokken van dieren voor hun pels. Bont is onethisch, onnodig, veroorzaakt enorm veel dierenleed en is milieuvervuilend.

De Partij voor de Dieren betreurt dat een sanering op korte termijn bewust is getraineerd door de lobby van nertsenfokkers. Keer op keer waren er wijzigingen noodzakelijk om de nertsenfokkers tegemoet te komen, waaronder de oprekking van de overgangstermijn. Volgens de wet hebben nertsenfokkers nu nog tot 2024 de tijd om hun bedrijfsvoering af te bouwen. Deze overgangstermijn is een doorn in het oog van de Partij voor de Dieren, omdat er hierdoor tot 2024 nog vele tientallen miljoenen dieren de dood zullen vinden op een zeer wrede wijze. Toch steunt de Partij voor de Dieren het wetsvoorstel zonder voorbehoud omdat het de enige optie is om nu voor eens en voor altijd voor elkaar te krijgen dat de bontfokkerij in ons land tot een einde komt. Om het leed voor de dieren tot een minimum te beperken heeft de Partij voor de Dieren samen met de PVV gepleit voor een direct uitbreidingverbod voor nertsenbedrijven in de vorm van een moratorium en de minister gevraagd bontfokkers niet te compenseren voor extra nertsen binnen hun bestaande vergunning, maar na inwerkingtreding van de wet.

De bijdrage is hier terug te lezen.

Aanstaande dinsdag stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel. De verwachting is dat alleen CDA, SGP en VVD tegen zullen stemmen.

Gerelateerd nieuws

Geen excuses voor Q-koortspatiënten ondanks falend overheidsbeleid

Vandaag is in de Tweede Kamer de motie van de Partij voor de Dieren, waarin de regering wordt verzocht excuses aan te bieden ...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil alsnog excuses Q-koorts

De Partij voor de Dieren zal morgen, naar aanleiding van het debat over de begroting van VWS, een motie in stemming brengen w...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief