Duur­zaam­heids­winst: Kamer­leden reizen per trein


24 juni 2014

Kamerleden reizen tot 750 kilometer voortaan met de trein in plaats van met het vliegtuig. De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met een motie van de Partij voor de Dieren die hiertoe oproept. Met deze maatregel worden de werkbezoeken van Kamerleden veel duurzamer.

Tweede Kamerleden gaan geregeld op werkbezoek, ook naar andere landen. Tot vandaag was de afspraak binnen de Kamer dat internationale werkbezoeken tot 500 kilometer per trein worden gemaakt. Voor een bezoek aan buurland Duitsland, voor bijvoorbeeld de landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn, werd daardoor nog steeds standaard het (regerings) vliegtuig gepakt. Dit terwijl vliegen zeer milieuvervuilend is en er prima treinverbindingen zijn met onze buurlanden en de landen daar omheen. Esther Ouwehand stelde daarom voor om de afstand waarbinnen duurzaam moet worden gereisd met 50% te vergroten. Haar motie kreeg steun van PvdA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, 50Plus-Baay en 50Plus-Klein.

Esther Ouwehand over de aangenomen motie: “Met het terugdringen van zoveel korte vluchten boeken we klimaatwinst. Het is toch logisch om op zijn minst naar je buurlanden gewoon met de trein te gaan en zo de milieubelasting zo klein mogelijk te houden. Kamerleden geven het goede voorbeeld: naar steden als Berlijn ga je niet met het vliegtuig maar gewoon met de trein!”

Gerelateerd nieuws

Opinie: Ganzen vergassen is zinloos geweld

Gepubliceerd in Trouw, 20 juni 2014 Het massaal doden van ganzen rond Schiphol heeft geen zin, betoogt Marianne Thieme. Bet...

Lees verder

Motie PvdD aangenomen: Kamer kiest andere huisbankier

Op aandringen van de Partij voor de Dieren stopt de Tweede Kamer met bankieren bij Royal Bank of Scotland. Een motie van Esth...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief