De Haas in de Marathon in première in Istanbul


26 april 2013

Op zaterdag 4 mei gaat in Istanbul ‘De Haas in de Marathon’ in première: de documentaire over tien jaar Partij voor de Dieren in de Nederlandse politiek. Partijleider Marianne Thieme gaat na afloop in gesprek met het publiek. Op zondag 5 mei geeft Marianne Thieme in Istanbul een lezing over het werk van de Partij voor de Dieren.

De Partij voor de Dieren is in Istanbul op uitnodiging van de Hayvan Partisi, een groep Turkse dierenbeschermers die een partij voor dieren hebben opgericht en als doel hebben de rechten van dieren in de grondwet te laten opnemen. De Hayvan Partisi wil een aanjaagfunctie vervullen zodat andere politieke partijen dierenwelzijnsproblemen agenderen in het parlement. De Partij voor de Dieren wil deze avond gelijkgestemden bijeenbrengen om te spreken over dieren, natuur en milieu in Turkije en Nederland. Zowel de filmavond als de lezing worden georganiseerd door de Animal Politics Foundation, de stichting waar de Partij voor de Dieren haar internationale activiteiten heeft ondergebracht.

Achtergrond
Op 22 november 2006 werd de Partij voor de Dieren met twee zetels gekozen in het parlement. Nog nooit was er een politieke partij vertegenwoordigd in een nationaal parlement die primair opkomt voor de belangen van dieren, natuur en milieu. De entree van de Partij voor de Dieren is niet onopgemerkt gebleven. Veel partijen die nog niet eerder over dierenwelzijn, natuur en milieu spraken, benadrukken nu ineens dat ze wel degelijk oog voor deze thema’s hebben. Thieme: “Toen de Partij voor de Dieren tien jaar geleden werd opgericht, werd met de nodige scepsis gereageerd vanuit de traditionele politiek. Maar al spoedig bleek de Partij voor de Dieren als haas in de marathon te fungeren.”

De documentaire blikt terug op de eerste tien jaar van de partij en de unieke manier waarop zij politiek bedrijft in Nederland. De gerenommeerde Nederlandse documentairemaker Joost de Haas neemt de kijker mee naar de bewogen oprichting van de Partij voor de Dieren tot het moment dat zij zetels veroverde in het parlement en uitgroeide tot een haas in de marathon. In De Haas in de Marathon zijn behalve interviews met de oprichters van de partij ook reacties, van toen en nu, uit de wetenschap, de politiek en de media te zien op deze nieuwe politieke stroming, die voor het eerst ter wereld niet uitging van menscentraal denken.

U bent van harte welkom om de première bij te wonen. De entree is gratis en vindt plaats op zaterdag 4 mei van 21.30u tot 23.30u, inloop vanaf 21.00u. De documentaire duurt van 21.30u tot 22.30u. Daarna is er gelegenheid voor het stellen van vragen aan Marianne Thieme. De documentaire is Turks ondertiteld. Tijdens de avond zal er een Turks-Engelse tolk aanwezig zijn. Adres: Ortaköy Feriye Sinemasi, Ortaköy Mah. Ciragan Sad. 42. In verband met de organisatie van de avond vernemen we graag of u komt. U kunt plaatsen reserveren via www.maratondakitavsan.com.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren in actie op natuurveiling via woudfunding

Amsterdam, 25 april 2013 - De Partij voor de Dieren start vandaag een woudfunding-actie in verzet tegen de controversiële vei...

Lees verder

Opinie: Nieuwe politiek: de motie van vertrouwen

Dit artikel is 25 april gepubliceerd op Binnenlandsbestuur.nl Staatssecretaris Teeven vroeg het vertrouwen van de Kamer. Hi...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief