Coop super­markt stapt als eerste over op vlees van onge­cas­treerde biggen


10 april 2008

De Coop supermarkt is de eerste supermarkt waar straks uitsluitend varkensvlees van ongecastreerde biggen wordt verkocht. Afgelopen jaar waren de keurslagers al overgestapt op de verkoop van dit vlees. Marianne Thieme verwacht dat door de grote maatschappelijke druk andere supermarkten en de biologische sector spoedig zullen volgen.

De Partij voor de Dieren heeft in de Kamer al vele malen aangedrongen op een castratieverbod. Maar door de sterke lobby van varkenshouders in de politiek, met name vanuit het CDA, VVD, de ChristenUnie en de SGP, kunnen zij nog steeds ongestraft deze ernstige vorm van dierenmishandeling toepassen. Jaarlijks worden in Nederland bij zeven miljoen mannelijke biggen onverdoofd de ballen verwijderd. Waar de coalitie steken laat vallen, pakt de markt het nu op, zij het mondjesmaat. Zij kunnen de ogen niet langer sluiten voor de druk vanuit de Partij voor de Dieren en de dierenwelzijnsorganisaties.

Helaas wordt slechts een fractie van de biggen die in Nederland worden gehouden in Nederland op de markt gebracht. Meer dan 70% wordt geexporteerd naar het buitenland, met name Duitsland. Dus het onverdoofd castreren van varkens voor buitenlandse markten kan onverminderd doorgaan. Alleen een castratieverbod kan daar een einde aan maken. De Partij voor de Dieren zal zich daar ook het komend jaar sterk voor maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief