Blij met damherten!


10 juni 2009

Haarlem, 11-6-2009. De Partij voor de Dieren start vandaag een e-mail actie ter bescherming van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De partij roept iedereen op een adhesiebetuiging aan de damherten te doen en de wethouders van de gemeenten Zandvoort en Bloemendaal te wijzen op de waarde van de damherten in hun gemeenten.

De Partij voor de Dieren wil hiermee de andere kant van het verhaal laten zien dan wat tot nu toe overheerst. De dieren zouden vooral overlast veroorzaken, maar daardoor raakt uit beeld dat de dieren de gemeenten een unieke waarde geven. Recreanten in de Waterleidingduinen staan vaak oog in oog met een groep in het wild levende dieren; dat is voor velen het hoogtepunt van een bezoek aan de natuur. De Statenfractie Noord-Holland heeft veel signalen gekregen van inwoners van Zandvoort en Bloemendaal, die het negatieve beeld van de damherten niet herkennen. Zij zijn juist blij met de dieren in hun achtertuin.

In de Amsterdamse Waterleidingduinen merkt iedere bezoeker het effect van het jachtverbod in dat gebied. De dieren laten zich zien.

De overlast die de dieren zouden veroorzaken wordt meestal overdreven. Zo spreekt de provincie nog steeds over incidenten met herten. Daaronder wordt onder meer verstaan dat er bij de politie is gemeld dat een hert gezien is. Om het gevaar van aanrijdingen op de weg te voorkomen is er een diervriendelijke en betere oplossing: het plaatsen van een damhertkerend hek. De gemeente Amsterdam heeft deze methode al met succes langs de Zandvoortselaan toegepast en werkt aan een hekwerk langs de Vogelenzangseweg.

Op de website van de Partij voor de Dieren Noord-Holland staat een conceptbrief die iedereen kan ondertekenen en die wordt vervolgens naar de wethouders van de betrokken gemeenten gestuurd.


foto met dank aan www.natuurrondleidingen.nl

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief