'Dubieuze wild­tel­lingen geen basis voor jacht­beleid'


14 augustus 2014

Jachtbeleid moet niet langer gebaseerd worden op dubieuze wildtellingen van jagers. Dat zegt Tweede Kamerlid Marianne Thieme (PvdD) in reactie op een onderzoek van Alterra dat concludeert dat jagers tot 200 procent meer ganzen tellen dan het onafhankelijke Sovon Vogelonderzoek. Alterra noemt de cijfers van Sovon betrouwbaar.

Wildbeheereenheden, waarin veel jagers vertegenwoordigd zijn, blijken in hetzelfde gebied drie maal zoveel Nijlganzen te tellen als Sovon. Ook van andere ganzensoorten tellen de jagers tussen 23% en 197% meer dan Sovon. “Dat is geen toeval,” zegt Marianne Thieme.

“De tellingen van Wildbeheereenheden bepalen mede hoeveel ganzen jagers per jaar mogen doden. Hoe meer ganzen jagers ‘tellen’ hoe meer ze mogen jagen. Op basis van zulke subjectieve cijfers mag geen jachtbeleid bepaald worden.”

In Kamervragen pleit Thieme ervoor dat ook tellingen van andere diersoorten door een onafhankelijke partij tegen het licht worden gehouden. “De jacht is gestoeld op foute aannames, die nota bene worden aangedragen door jagers zelf. Dat verstoort het natuurlijk evenwicht en veroorzaakt veel dierenleed,” aldus Marianne Thieme.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Melk. Niet goed voor elk.

Gepubliceerd in One World, 13 augustus China dreigt overspoeld te worden door Europese melk. Een goed moment van bezinning ...

Lees verder

Provincie Zuid-Holland laat dieren doden in strijd met wet

De provincie Zuid-Holland heeft ontheffingen verleend van de Flora- en faunawet om dieren te laten doden. Volgens de Partij v...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief