Tweede Kamer wil een stop op de eenden­hou­derij


24 oktober 2023

De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken tegen een verdere groei van de eendensector in Nederland. Een voorstel van de Partij voor de Dieren die hiertoe oproept, is aangenomen. Dit vanwege het ernstige dierenleed en de grote kans op uitbraken van het vogelgriepvirus. PvdD-Kamerlid Eva Akerboom: “Dit is een duidelijk signaal richting de minister en richting de sector. In de eendenhouderij is sprake van structureel en ernstig dierenleed. Een groeistop is weer een stap richting een einde aan de eendenhouderij in Nederland.”

Omdat voor het fokken en gebruiken van eenden - in tegenstelling tot veel andere diersoorten - geen productierechten nodig zijn, kan de sector ongebreideld blijven groeien. Hier steekt de Tweede Kamer nu een stokje voor. Akerboom: “Een groeiende eendensector past op geen enkele manier in de transitie naar een ‘dierwaardige veehouderij’ die is ingezet door dit kabinet. De eenden, die worden gefokt voor hun vlees, leven in dichte stallen zonder zwemwater. De eerste keer dat ze in het water komen is wanneer ze aan hun poten ondersteboven door een elektrocutiebad worden getrokken. Zo komen jaarlijks 6 tot 8 miljoen eenden na een kort en ellendig leven aan hun eind.”

Van deze ‘waterbadmethode’ is al jaren bekend dat een groot deel van de dieren niet voldoende wordt bedwelmd voor de slacht. De NVWA concludeerde onlangs dat bij de enige eendenslachterij in Nederland sprake is van structurele overtredingen in het slachtproces, met ernstige gevolgen voor het dierenwelzijn. Het vlees van de eenden is voor verreweg het grootste deel bestemd voor de export.

Zoönosen
Bovendien vormt de sector een gevaar voor de volksgezondheid, aangezien eenden vele malen vatbaarder zijn voor het vogelgriepvirus en de symptomen bij deze dieren minder duidelijk zijn. Bij de heftige reeks vogelgriepuitbraken in de pluimvee-industrie vorig jaar, zijn in minder dan één jaar tijd 390.400 eenden vergast. Dat komt neer op bijna 62 procent van het totaal aantal eenden dat in de Nederlandse pluimvee-industrie wordt gehouden. “Behalve het ernstige dierenleed vormt de eendensector dus ook een tikkende tijdbom voor de vogelgriep. Daarom zullen wij ons in blijven zetten voor een einde aan de eendenhouderij in Nederland,” besluit Akerboom.

Eerder steunde de Kamer al de motie van de Partij voor de Dieren die eendenvlees van het menu van het Kamerrestaurant haalt.

Gerelateerd nieuws

Geen jacht meer op diersoorten waarmee het niet goed gaat

Diersoorten die in hun voortbestaan worden bedreigd moeten per direct van de landelijke vrijstellingslijst voor de jacht af. ...

Lees verder

Einde aan het proppen van plofkippen

Vleeskuikens, ofwel plofkippen, mogen niet langer met 21 dieren op één vierkante meter worden gepropt. Vandaag stemde de Twee...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief