Partij voor de Dieren dringt aan op verbod op wild­markten


27 september 2021

De Partij voor de Dieren heeft bij de minister aangedrongen op een verbod op wildmarkten. Dit naar aanleiding van beelden van grote paniek en stress bij de tentoongestelde dieren op de Reptielenbeurs Houten afgelopen week. De Tweede Kamerfractie van de PvdD heeft Kamervragen gesteld over ernstige misstanden op wildbeurzen en benadrukt dat deze markten een gevaar vormen voor de volksgezondheid, omdat dierziekten zich hier kunnen verspreiden en mensen ziek kunnen maken.

Jaarlijks worden in Nederland meerdere wildmarkten georganiseerd, waar dieren worden gepromoot als huisdier die daar volledig ongeschikt voor zijn. Op 19 september dit jaar werden op de Reptielenbeurs in Houten onder andere stokstaartjes, gordeldieren, boomstekelvarkens, varanen en slangen gepresenteerd. De exotische dieren bevonden zich in krappe bakken in een drukke omgeving waar ze aangeraakt en opgetild werden. Deze omstandigheden zijn zeer stressvol voor de dieren. PvdD-Kamerleden Frank Wassenberg en Eva van Esch willen weten of de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het dierenwelzijn op deze markten ook ontoereikend vindt. Wassenberg: “Varanen die geen stap kunnen zetten, gordeldiertjes die trillend op hun zij liggen, stokstaartjes op een kluitje in een kooitje en opgerolde slangen die urenlang in veredelde bamibakjes zijn opgesloten. Onvoorstelbaar dat dit nog steeds voorkomt in Nederland.”

Behalve dat het dierenwelzijn ernstig wordt geschaad, vormen deze markten ook een gevaar voor nieuwe virusmutaties. Deze exotische dieren kunnen namelijk dragers zijn van besmettelijke dierziekten, ook als ze zelf niet ziek zijn. Daarom vragen Wassenberg en Van Esch aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of hij erkent dat dit soort dierenmarkten risicovol zijn voor de volksgezondheid. Van Esch: “Dieren zijn gevoeliger voor ziekteverwekkers wanneer zij gestrest zijn. De aanwezigheid van verschillende diersoorten onder slechte omstandigheden is een groot risico op de verspreiding van zoönosen en kan tot een nieuwe pandemie leiden.”

Gerelateerd nieuws

‘Kappen druist in tegen onze natuur’

‘Kappen met kappen’ is het thema van de outfit die Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, dit jaar ...

Lees verder

Partij voor de Dieren maakt einde aan subsidie voor mestvergisters

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen heeft de Partij voor de Dieren het voor elkaar gekregen om mestvergisters uit de ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief