'Minister aan zet om Straathof te stoppen'


22 maart 2019

De Partij voor de Dieren blijft zich fel verzetten tegen de bedrijfsvoering en de uitbreidingsplannen van de omstreden varkenshouder Straathof. “De Raad van State heeft groen licht gegeven voor een varkensboer die meerdere ernstige overtredingen op zijn naam heeft staan op het gebied van dierenwelzijn en milieu. In Duitsland kreeg deze veehouder een beroepsverbod, in Nederland krijgt hij alle ruimte. Dat is niet goed te praten. De minister moet nu ingrijpen”, zegt PvdD-Kamerlid Femke Merel van Kooten die Kamervragen heeft gesteld.

De uitspraak van Raad van State ging over de uitbreidingsplannen van Straathof in Mariënheem, gemeente Raalte, waar hij ruim 11.000 varkens wil houden. Omwonenden en Stichting Leefbaar Buitengebied verzetten zich tegen de verstrekte vergunning. Zij maken zich grote zorgen om de luchtvervuiling, het dierenwelzijn en de brandveiligheid van de stallen. RvS besloot echter dat de gemeente terecht een vergunning voor de plannen van Straathof heeft verstrekt.
Van Kooten vindt dat uit de uitspraak van RvS blijkt de huidige wet- en regelgeving onvoldoende juridische mogelijkheden biedt om de omstreden varkenshouder te stoppen. En daarmee om het dierenwelzijn in Nederland voldoende te beschermen. “Deze veehouder blijft jaar na jaar de muizengaatjes van de wet opzoeken en overtreedt ze dikwijls. Er is meer nodig om zo iemand te stoppen dan inspecties en boetes. De minister is aan zet.”

In Erichem, waar in de zomer van 2017 zo’n 24.000 varkens levend verbrandden in de megastal van Straathof, wil de omstreden varkensboer een nog grotere stal met twee verdiepingen terug bouwen. Ook hierover heeft de Partij voor de Dieren vragen gesteld.

Gerelateerd nieuws

'Coalitie ontloopt debat voor verkiezingen over doorrekeningen klimaatakkoord'

De Partij voor de Dieren maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van een effectief en ambitieus klimaatbeleid naar aanle...

Lees verder

Partij voor de Dieren viert zetelwinst

Partij voor de Dieren groeit na Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Voor het eerst heeft de PvdD in alle provinc...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief