Succes: CO2-uitstoot biomassa voortaan gemeten


Eindelijk een eerlijk beeld van vervui­lende ener­giebron

18 mei 2021

De mythe van het CO2-neutraal verbranden van bomen wordt binnenkort ontkracht, nu dankzij een aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren de CO2-uitstoot van biomassaverbranding voortaan gemeten moet worden. Door de opmerkelijke Europese regeling dat de CO2-uitstoot van biomassa niet meegerekend hoeft te worden, rekent Nederland zich tot nu toe veel rijker dan ze is als het gaat om het halen van de klimaatdoelstellingen.

“Dit is groot nieuws, want zo wordt de hoge CO2-uitstoot van het verbranden van bijvoorbeeld bomen en takken eindelijk inzichtelijk. Omdat de regering vanaf nu moet laten zien hoe enorm schadelijk dat eigenlijk is voor het klimaat, komen we weer een hoognodige stap dichter in de buurt van een écht duurzame energietransitie”, aldus PvdD-Kamerlid Lammert van Raan.

Door Europese afspraken hoeft de uitstoot van biomassa niet gemeten en meegerekend te worden, waardoor het verbranden van bomen op papier CO2-neutraal is. In de praktijk ligt de CO2-uitstoot van het verbranden van biomassa nóg hoger dan die van kolen. Bovendien heeft de grootschalige bomenkap een negatieve invloed op de wereldwijde biodiversiteit. “Biomassa wordt volkomen ten onrechte ingezet als duurzame energiebron. Terwijl een kind kan snappen dat het kappen van bossen over de hele wereld om ze hier te verbranden geen goede oplossing is om onze energievoorziening te verduurzamen”, aldus Van Raan.

Op dit moment wordt de bijstook van biomassa in kolencentrales gestimuleerd en gesubsidieerd, omdat dat ons papier dichterbij de klimaatdoelstellingen brengt. De Europese Academie voor Wetenschappen[1] heeft al diverse rapporten [2]gepubliceerd die de duurzaamheid van verbranden van houtige biomassa ter discussie stellen.

“Het liefst zouden we natuurlijk zo snel mogelijk af willen van die bijstook, maar dat voorstel haalde het helaas niet. Desondanks is het een groot succes dat we eindelijk de uitstoot gaan meten. Zo wordt inzichtelijk dat we met het verbranden van bomen niet dichterbij, maar verder weg van de toch al tekortschietende klimaatdoelen komen. Daar móeten dan wel consequenties aan verbonden worden”, besluit Van Raan.


[1] https://easac.eu/

[2] https://easac.eu/media-room/press-releases/details/leading-scientists-warn-wood-pellets-threat-to-climate-no-silver-pellet/https://easac.eu/media-room/pr...

Gerelateerd nieuws

'Voorkom de bouwput op de Wadden'

De Partij voor de Dieren heeft de regering opgeroepen om een ander tracé te kiezen voor de aanleg van een grote stroomkabel n...

Lees verder

Dreiging rechtszaak over stikstof: overheid blijft hardnekkig de wet overtreden

Opnieuw dreigt het kabinet voor de rechter te worden gesleept omdat het – tegen de wettelijke verplichtingen in – de natuur n...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief