Tweede Kamer: stop met horror­trans­porten levende dieren naar landen buiten EU


Aange­nomen PvdD-motie naar aanleiding van drama met 14000 schapen in gekap­seisd schip

10 december 2019

Het transporteren van dieren vanuit de EU naar verre landen buiten de EU is ‘ongewenst’ en ‘onacceptabel’. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, die dinsdag een voorstel van Esther Ouwehand van deze strekking steunde.

In de motie verzoekt de Tweede Kamer de regering zich sterk te maken voor een aanpassing van de Europese verordening voor diertransporten. Ouwehand diende de motie in naar aanleiding van aanhoudende misstanden bij diertransporten naar landen buiten de EU. “De noodzaak om te stoppen met deze horrortransporten wordt alleen maar verder onderstreept door het recente drama waarbij meer dan 14.000 schapen verdronken tijdens een gekapseisd transport van Roemenië naar Saudi-Arabië. Het is een sterk signaal dat ook de Tweede Kamer nu inziet dat we af moeten van zulke transporten”, aldus Ouwehand.

Spoeddebat
Ook het Europees Parlement onderneemt stappen naar aanleiding van het gekapseisde transport. Op dinsdag 17 december houdt het in Straatsburg een spoeddebat over ‘onacceptabele omstandigheden bij diertransporten naar derde landen’. Europarlementariër Anja Hazekamp vroeg het spoeddebat daags na de ramp aan en kreeg hiervoor voldoende steun van haar collega-Europarlementariërs. Hazekamp benadrukt dat het gekapseisde schip geen ‘incident’ is. “De Europese Commissie moet de export van levende dieren naar landen buiten de EU per direct stopzetten. Europa kan het welzijn van dieren niet garanderen bij transporten naar derde landen; dan moet je zulke transporten niet toestaan", zegt Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

PvdD bindt strijd aan met monsterverdrag energiereuzen. Weg met het ECT!

De Partij voor de Dieren bindt de strijd aan met het Energy Charter Treaty (ECT). Het ECT is een meer dan 25 jaar oud investe...

Lees verder

Wetsvoorstel verbod onverdoofd slachten in behandeling

Vandaag begint de schriftelijke behandeling van het nieuwe wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren voor een algehele verpli...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief