Succes! Voor­lopige stop op nieuwe subsidies biomassa


Defi­ni­tieve trend­breuk is een feit

26 februari 2021

Dit jaar zal er geen geld gaan naar het verbranden van houtige biomassa totdat het afbouwpad over houtige biomassa met de Kamer is gedeeld. Een motie hierover van de Partij voor de Dieren, D66, ChristenUnie, SP en PvdA werd deze week aangenomen. Kamerlid Van Raan: “Dit is een geweldige eerste stap om houtige biomassa te stoppen. De Partij voor de Dieren is al sinds het begin tegen het verbranden van bomen, omdat dit vervuilender is dan dat van kolen. Bovendien blijkt ook dat er hele bomen worden gekapt door de subsidies op houtige biomassa, wat desastreus is voor de biodiversiteit en het klimaat”.

Kamerlid Eva Van Esch diende het voorstel in bij een van de laatste vergaderingen voor de verkiezingen, nadat eerder de subsidies op biomassa van de politieke agenda gehaald werden door de val van het kabinet. Als woordvoerder milieu en volksgezondheid ziet zij nog meer voordelen van het stoppen met deze subsidies. “Het verbranden van houtige biomassa is ook slecht voor de luchtkwaliteit en omwoners hebben er last van. Via ons landelijk meldpunt biomassacentrales[1] zien we dat de meeste bewoners zorgen en klachten hebben over de luchtkwaliteit (58%) en stank (41%)”, legt Van Esch uit.

Van Raan: “Met deze motie zullen we in ieder geval tijdelijk subsidies stoppen totdat het afbouwpad voor houtige biomassa af is. Elke boom die hierdoor niet wordt verbrand is winst voor natuur, milieu en mensen. Daarnaast blijft de Partij voor de Dieren zich inzetten om te voorkomen dat daarna nieuwe subsidies voor houtige biomassa worden vergeven. De vrijkomende (miljarden)gelden moeten ingezet worden voor de stimulering van échte klimaatmaatregelen, zoals het isoleren van woningen en investeren in echte hernieuwbare energie.”

Gerelateerd nieuws

Dubbele natuurverstoring: zandstort tegen bodemdaling Waddenzee door aardgaswinning

Zand dat het Rijk wint om onze kusten te versterken, wordt ook ingezet om bodemdaling veroorzaakt door gas- en zoutwinning on...

Lees verder

Partij voor de Dieren presenteert verkiezingsprogramma’s voor mensen met beperking

De Partij voor de Dieren heeft voor de Tweede Kamerverkiezingen speciale verkiezingsprogramma’s gemaakt voor mensen met een b...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief