Succes: regering moet regie pakken tegen verdozing


Voorstel Partij voor de Dieren aange­nomen

17 februari 2022

Er moet landelijk regie worden gepakt om de verdozing van ons landschap door datacenters en distributiecentra tegen te gaan. Een motie van de Partij voor de Dieren die hiertoe verzocht kon op brede steun van de Tweede Kamer rekenen. “Een belangrijke stap in de bescherming van ons landschap. De ene na de andere blokkendoos wordt neergezet, terwijl die ruimte veel beter gebruikt kan worden”, aldus PvdD-Kamerlid Eva van Esch.

“Waar distributiedozen en datacenters komen kunnen geen mensen wonen, geen bomen groeien, geen dieren leven. We moeten voorkomen dat onze open ruimte wordt opgeslokt door economische belangen op de korte termijn. Daarom is het belangrijk dat de regering regie pakt en ook keuzes maakt. We zien nu een beleid waarbij distributiedozen geen strobreed in de weg wordt gelegd om zich te vestigen waar zij dat wensen. Dat moet stoppen door landelijk te bepalen waar wel, maar waar vooral ook geen ruimte is voor nog meer grijze blokken”, legt Van Esch uit.

Een brede Kamermeerderheid steunde het voorstel dat de Partij voor de Dieren samen met BIJ1 en de VVD indiende en de regering oproept om landelijke regie uit te voeren. Nu moet expliciet gekeken worden naar harde regelgeving die leidt tot efficiënter gebruik van de al bestaande blokkendozen en de vermindering van nieuwe blokkendozen in het open landschap. “Omwonenden zijn vaak helemaal niet blij met een nieuwe blokkendoos in hun achtertuin. Kijk maar naar het distributiecentrum dat in de Amsterdamse Lutkemeerpolder zou komen, of het datacenter in Zeewolde. En terecht: de ruimte kan veel beter ingezet worden. De regering moet de regie pakken met een langetermijnvisie meer aandacht besteden aan alle belangen, in plaats van alleen de economische”, besluit Van Esch.

Gerelateerd nieuws

‘Zo snel mogelijk een Europees importverbod op kangoeroeproducten’

Dankzij een aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren gaat Nederland de import van kangoeroevlees en -leer ter discus...

Lees verder

Stop de oorlog!

Door de agressieve invasie van Oekraïne leven we sinds 24 februari in een ander Europa. Gruwelijke beelden van Oekraïners die...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief