Geen jacht meer op dier­soorten waarmee het niet goed gaat


18 oktober 2023

Diersoorten die in hun voortbestaan worden bedreigd moeten per direct van de landelijke vrijstellingslijst voor de jacht af. Een voorstel van de Partij voor de Dieren die daartoe opriep, is aangenomen. Op de vrijstellingslijst staan diersoorten waarop het hele jaar gejaagd mag worden bij (risico op) schade. Dankzij het aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren moet de minister het konijn, de houtduif en de overwinterende kauw van de lijst halen.

“Het is te gek voor woorden dat er nog steeds bij het minste of geringste volop geschoten mag worden op dieren. Zelfs soorten die in hun voortbestaan worden bedreigd, zoals het konijn en de houtduif, waren vogelvrij voor jagers. Dat die soorten waar het slecht mee gaat nu van de vrijstellingslijst afgehaald worden, betekent een hele forse inperking van de jacht”, legt PvdD-Kamerlid Eva Akerboom uit. “Dat deze soorten op de lijst staan, is al in strijd met de Wet Natuurbescherming. Het is jammer dat er een Kameruitspraak voor nodig is om de minister aan te sporen zich aan deze wet te houden, maar wel goed dat dat nu geregeld is.”

Ook een ander voorstel van de Partij voor de Dieren kon op een meerderheid rekenen: de minister voor Natuur moet de essentiële rol van grote predatoren meenemen in het natuurbeleid. Wolven spelen namelijk een sleutelrol in de natuur. Zo vangen wolven met name zwakke en zieke dieren, zoals wilde zwijnen met varkenspest. Daarnaast laat onderzoek zien dat de wolf een beter wapen in de strijd tegen aanrijdingen is dan het jachtgeweer. Door de aanwezigheid van de wolf houden andere dieren zich meer schuil in het bos.

Akerboom: “De recente komst van de wolf kan niet genegeerd worden bij het maken van toekomstbestendig natuurbeleid. Dat dreigde wel te gebeuren. Jagers hebben er door de komst van de wolf een concurrent bij, dus willen het dier zo snel mogelijk uit de weg ruimen om hun bloederige hobby te kunnen blijven beoefenen. Het ministerie moet nu de rol van de wolf als onderdeel van het ecosysteem serieus gaan meewegen, en niet langer de oren laten hangen naar de jachtlobby.”

Gerelateerd nieuws

Keer het tij

Keer het tij Het klimaat, de dieren en de natuur hebben ons nodig. Op 22 november zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer....

Lees verder

Tweede Kamer wil een stop op de eendenhouderij

De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken tegen een verdere groei van de eendensector in Nederland. Een voorstel van de Partij ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief