Stop met gif-injecties in bomen tegen eiken­pro­ces­sierups


12 april 2020

De Partij voor de Dieren roept minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op om een proef waarbij 2500 eikenbomen geïnjecteerd worden met gif ter bestrijding van de eikenprocessierups per direct stop te zetten. Kamerlid Frank Wassenberg heeft hiervoor vragen gesteld aan de minister.

In de proef worden eikenbomen geïnjecteerd met het middel Vertimec, waardoor de bladeren giftig worden. Het doel is om de eikenprocessierupsen die de bladeren eten, daarmee te doden. Maar niet alleen de eikenprocessierups eet deze bladeren: honderden insectensoorten leven op en rond eiken. Fractievoorzitter Ouwehand en Kamerlid Wassenberg noemen het onbegrijpelijk dat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) de proef heeft goedgekeurd, ondanks dat het zelf erkent dat de proef schadelijke effecten kan hebben op de gezondheid van mensen, dieren en het milieu.

Ouwehand: “Net als je denkt dat het Nederlandse natuurbeleid niet slechter kán, dient een nieuw dieptepunt zich aan. In plaats van werken aan herstel van biodiversiteit en vogelpopulaties waardoor een overdaad aan eikenprocessierupsen kan worden voorkomen, is een nieuwe proef toegestaan: bomen injecteren met landbouwgif. Ik zou willen dat het een verlate, hele slechte 1 aprilgrap was, maar helaas: dat is het niet.”

Ecologische methodes
Om het aantal eikenprocessierupsen te verminderen roept de Partij voor de Dieren op om uitsluitend ecologische methodes te gebruiken. Zo kunnen natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen, koolmezen en vleermuizen gelokt worden door het plaatsen van nestkasten en het zaaien van wilde bloemen. Daarnaast ligt er een belangrijke rol voor de landbouw: die moet snel omschakelen naar veel minder gebruik van landbouwgif. Daardoor krijgen insectenpopulaties de kans zich te herstellen en zal de overlast door de eikenprocessierups op de lange termijn verminderen.

Gerelateerd nieuws

Pak coronacrisis, klimaatcrisis en biodiversiteitscrisis tegelijk aan

De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over berichten dat klimaatmaatregelen verder uitgesteld worden in verband me...

Lees verder

Alleen staatssteun als KLM grenzen klimaat, leefomgeving en veiligheid gaat respecteren

Eventuele staatssteun aan KLM moet verbonden worden aan strenge voorwaarden om de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief