PvdD verzet zich tegen kinder­mar­keting door chemiereus INEOS


15 augustus 2019

De Partij voor de Dieren verzet zich tegen de pogingen van een van de grootste chemische bedrijven ter wereld, INEOS, om in Nederland via kindermarketing meer draagvlak te creëren voor schaliegaswinning. INEOS sponsort The Daily Mile, een initiatief om kinderen meer te laten bewegen waar inmiddels 372 Nederlandse scholen aan mee doen.

"Het is nogal tegenstrijdig dat een op zich heel lovenswaardig initiatief om kinderen meer te laten bewegen, gebruikt wordt om draagvlak te creëren voor bedrijven zoals INEOS, waarvan het winstmodel juist uitermate schadelijk uitpakt voor de toekomst van diezelfde kinderen,’’ stelt Kamerlid Lammert van Raan, die Kamervragen indiende.

Ondanks de overduidelijk extreem schadelijke effecten van schaliegaswinning op natuur en milieu, blijft INEOS-oprichter Jim Ratcliffe zich actief verzetten tegen strikte regelgeving. Het Nederlandse verbod op schaliegasboringen verloopt in 2023, hetgeen ook zou kunnen verklaren waarom INEOS nu besloot een grootschalige kindermarketingcampagne te starten.

De stichting Fossielvrij Onderwijs legt uit dat fossiele bedrijven ten tijde van klimaatverandering vaker kindermarketing inzetten om draagvlak voor hun fossiele zaak te vergroten. Met een sympathiek project kunnen de banden met de overheid worden aangehaald en krijgt de bedrijfsnaam automatisch een positieve bijklank bij ouders, docenten en kinderen. Een nationaal idool als ambassadeur (Erben Wennemars in het geval van INEOS), steun van een overheidsinstelling (het ministerie van VWS), en reclame op het Jeugdjournaal helpen de campagne en de initiator vervolgens verder.

De Partij voor de Dieren kwam vaker in het geweer tegen kindermarketing door de fossiele industrie, onder meer tegen Shell’s pogingen om middels het op jeugd gerichte ‘techniekfestival’ Generation Discover kinderen te beïnvloeden.

Gerelateerd nieuws

Politie Den Haag: verkoop ’kadavers’ op straat legaal tijdens offerfeest

Afgelopen zondag plaatste de politie-eenheid Den Haag een bericht op Twitter, waarin werd gemeld dat het ‘verkopen van kadav...

Lees verder

Woudfunding om natuur vrij te kopen

De Partij voor de Dieren is opnieuw een woudfundingsactie gestart om een stukje Nederlandse natuur veilig te stellen. Klik hi...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief