Politie Den Haag: verkoop ’kada­vers’ op straat legaal tijdens offer­feest


PvdD stelt Kamer­vragen

12 augustus 2019

Afgelopen zondag plaatste de politie-eenheid Den Haag een bericht op Twitter, waarin werd gemeld dat het ‘verkopen van kadavers’ uit vrachtwagens tijdens het Offerfeest legaal is. Tevens waarschuwde de politie-eenheid mensen ‘niet te schrikken’ van de lichamen van de dode dieren, en bedankte ze hen voor hun ‘begrip.’ De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen ingediend.

De uitgifte van het vlees aan de openbare weg in Den Haag lijkt met een ontheffing op wet- en regelgeving te gebeuren. Of die ontheffing daadwerkelijk is afgegeven en aan welke voorwaarden die dan voldoet (wie komt in aanmerking, voor welke termijn, is de gehele sector ontheven?) is onduidelijk.

Zowel de uitgifte van het vlees aan de openbare weg als de onverdoofde slacht zijn uitzonderingen in de wet. Er wordt dus twee keer een uitzondering gemaakt voor ongewenste praktijken. De Partij voor de Dieren is het met geen van beide uitzonderingen eens. Bovendien is het zeer de vraag of er in dit geval voldoende toezicht wordt gehouden door de NVWA. Zijn de dieren in de vrachtwagens conform wettelijke eisen verkocht, vervoerd en geslacht werden en hoe vaak en wanneer worden controles uitgevoerd?

Kamerlid Lammert van Raan heeft inmiddels Kamervragen ingediend. Hij vraagt de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de minister van Justitie en Veiligheid of zij kunnen uitsluiten dat deze dieren illegaal geslacht werden, en of zij vinden dat dit in het vervolg op dezelfde manier kan gebeuren.

Gerelateerd nieuws

Nieuw VN-rapport: wereldwijde krimp veestapel van levensbelang

Indien we niet in staat zijn ons landgebruik en voedselsysteem aan te passen, zal het onmogelijk blijken om de temperatuursti...

Lees verder

PvdD verzet zich tegen kindermarketing door chemiereus INEOS

De Partij voor de Dieren verzet zich tegen de pogingen van een van de grootste chemische bedrijven ter wereld, INEOS, om in N...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief