'Plaats bloemen en bollen in het hoge BTW-tarief'


PvdD stelt kritische vragen over vervui­lende sier­teelt­sector

10 mei 2021

Sinds 1975 betalen we over sierteeltproducten het lage btw-tarief van 9%, in plaats van in het algemene btw-tarief van 21%. Gezien de vervuiling door landbouwgif die de sierteelt met zich meebrengt, pleit de Partij voor de Dieren er in vragen aan Staatssecretaris van Financiën Vijlbrief voor om bloemen, planten en bollen weer in het hoge btw-tarief te plaatsen.

Bijna een halve eeuw geleden verlaagde de regering het btw-tarief op sierteeltproducten, onder andere om de omzet en werkgelegenheid in de tuinbouw te stimuleren. Inmiddels is bekend dat bloembollen als lelies en tulpen na aardappels de meest intensief bespoten gewassen zijn en dat het gebruik van landbouwgif ook in de glassierteelt relatief hoog is.

“Je kan de sierteeltsector daarmee gerust een vervuilende sector noemen,” stelt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering. “Daarbij putten veel van de gewassen de bodem uit en dragen ze niet bij aan de voedselvoorziening. Ik zie niet in waarom deze sector extra financieel gestimuleerd zou moeten worden.”

Partij voor de Dieren Kamerlid Lammert van Raan: “Ook het argument van de werkgelegenheid is niet actueel meer. Veel banen worden nu vervuld door arbeidsmigranten en LTO Nederland heeft onlangs gepleit voor meer robotisering om de afhankelijkheid van arbeid in de sierteelt te verminderen. Wat we nu moeten doen is zinvolle werkgelegenheid stimuleren in duurzame sectoren.” De Partij voor de Dieren roept de Staatssecretaris daarom op in de begroting voor 2022 sierteeltproducten weer terug te plaatsen in het hoge btw-tarief.

Gerelateerd nieuws

PvdD roept minister Schouten op de meest giftige pesticiden direct van de markt te halen

In 2015 stelde de Europese Unie dat 84 soorten schadelijk landbouwgif alleen door lidstaten mogen worden toegelaten indien er...

Lees verder

Doorbraak: dieren beter beschermd bij wet dankzij voorstellen Partij voor de Dieren

Dankzij drie aangenomen voorstellen van de Partij voor de Dieren wordt de bescherming van dieren in de veehouderij eindelijk ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief