Partij voor de Dieren wil stevige aanpak houtstook


21 februari 2020

De Partij voor de Dieren heeft in debat opgeroepen tot een stevige aanpak van overlast door houtstook. De rook die houtstook veroorzaakt is slecht voor de gezondheid van mens en voor het milieu. De PvdD wil nu starten met een verbod op stoken als er een stookalert is afgegeven. Tevens moeten alle kachels in Nederland geregistreerd worden.

Recent heeft de Minister voor Milieu en Wonen het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Kamerlid Eva van Esch: “En wat lees je dan: houtstook, een van de grootste veroorzakers van fijnstof, wordt wel genoemd in het Akkoord, maar komt er met boterzachte maatregelen wel heel makkelijk vanaf.”

Omdat met het Akkoord geen echte maatregelen genomen worden om de overlast, de gezondheidsschade en de milieu- en klimaatimpact van houtstook tegen te gaan dringt de PvdD nu aan op een stevigere aanpak. Van Esch: “Wij ontvangen regelmatig brieven van mensen die echt de wanhoop nabij zijn omdat hun buren maar blijven stoken waardoor zij haast niet kunnen ademen. En wat doet dit de minister met het Schone Lucht Akkoord? Ze komt slechts met vage termen als 'voorlichten', 'meten', 'streven naar', 'inzetten voor'. Volstrekt onvoldoende.”

In het Akkoord zegt de minister zich in te willen zetten voor een stookalert, maar dit alert is alleen een oproep om niet te stoken, geen verplichting. De PvdD gaat een stap verder en vindt dat een stookalert ervoor moet zorgen dat mensen ook echt niet stoken.

Daarnaast is het in Duitsland verplicht om bij de aanschaf van een kachel deze te laten registreren. Hierdoor is er in Duitsland een veel beter overzicht waar kachels zich bevinden dan in Nederland. De minister ziet deze maatregel niet zitten in Nederland, omdat dit te duur zou zijn. Volgens de PvdD is het een belangrijke stap om in ieder geval te weten waar (nieuwe) kachels staan in Nederland.

Wil je de hele bijdrage aan het Algemeen Overleg Leefomgeving lezen? Klik dan hier.

Gerelateerd nieuws

Wassenberg: Falend visserijbeleid vraagt om echte maatregelen

Garnalenvissers hebben de afgelopen jaren veel meer gevist in de Waddenzee dan volgens hun vergunning mocht, blijkt uit onder...

Lees verder

Stop de aanleg van kunstgrasvelden

De Partij voor de Dieren wil een stop op de aanleg van kunstgrasvelden en weer terug naar echt gras. Hiervoor geeft Kamerlid ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief