Partij voor de Dieren brengt grenzen aan lucht­vaart stap dich­terbij


21 mei 2019

Het luchtvaartdebat is definitief gekanteld. De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor het respecteren van strikte grenzen op het gebied van klimaat, leefomgeving en veiligheid en dus voor een krimp van de luchtvaart. Luchtvaartminister Van Nieuwenhuizen (VVD) heeft daar helemaal geen zin in, maar de Tweede Kamer steunde vandaag de motie van PvdD-Kamerlid Lammert van Raan en Suzanne Kröger (GroenLinks) die de minister dwingt deze grenzen in te stellen.

“De luchtvaartsector zit ver over al haar limieten op het gebied van klimaat, leefomgeving en veiligheid. Zowel de minister als de luchtvaartsector kunnen nu niet meer wegkijken van deze onhoudbare situatie”, licht Van Raan toe.

De aangenomen motie van Tweede Kamerlid Van Raan is de bevestiging van het nieuwe tijdperk waarin de luchtvaartsector is beland. Waar vroeger de korte termijn economische belangen leidend waren, zal het toekomstige luchtvaartbeleid zich moeten afspelen binnen de grenzen van het klimaat, leefomgeving (van mens en dier) en veiligheid. Ook de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur stelde in hun recente luchtvaartadvies dat ook de luchtvaartsector zich aan deze grenzen moet houden.

Van Raan: “Dit is een belangrijke stap richting een luchtvaartsector die zich gaat houden aan de grenzen van het klimaat, leefomgeving en veiligheid. Het is daarbij onvermijdelijk dat het aantal vluchten sterk zal moeten krimpen.”

Gerelateerd nieuws

Wetsvoorstel verbod op onverdoofd slachten naar Kamer

Het nieuwe wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren voor een algehele verplichting tot bedwelming van dieren voorafgaand aan...

Lees verder

Steun de bijen, niet de giflobby

Het kabinet moet haar koers in Europa ten aanzien van landbouwgif radicaal wijzigen. De Tweede Kamer heeft een motie van de P...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief