Oproep: 'Rutte, kom binnen een maand met een klimaatplan'


12 mei 2021

Na jaren van wegkijken en het niet behalen van doelstellingen, krijgt het kabinet nu nog één maand de tijd om met een serieus klimaatplan te komen. Gebeurt dat niet, dan is de kans groot dat Nederland dwangsommen zal moeten betalen omdat de klimaatdoelen niet behaald worden. “De oplossingen zijn beschikbaar. Daarom heb ik demissionair premier Rutte opgeroepen om in gesprek te gaan met Urgenda en de klimaatcrisis met grote urgentie aan te pakken”, aldus PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand.

Het kabinet slaagt er maar niet in om voldoende uitstoot te reduceren. Eind 2020 moest de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 25% zijn verminderd ten opzichte van 1990. Dat doel is zeer waarschijnlijk niet gehaald. En omdat er geen groene voorwaarden zijn gekoppeld aan het herstelplan uit de coronacrisis, zal zonder gericht beleid de uitstoot zelfs weer stijgen. En dat is volkomen strijdig met het vonnis in de klimaatzaak die door Urgenda werd aangespannen. “Het wordt hoog tijd dat we de klimaatcrisis behandelen voor wat het is: een crisis waarbij de coronacrisis verbleekt. Opeenvolgende kabinetten hebben de klimaatcrisis op haar beloop gelaten. Daarmee brachten ze de toekomst steeds verder in gevaar”, legt Ouwehand uit.

In 2015 won Urgenda de klimaatzaak, waarbij de overheid werd verplicht tot minstens 25% CO2-reductie in 2020 ten opzichte van 1990. Maar in plaats van actie te ondernemen gingen de kabinetten Rutte 2 en Rutte 3 liever in beroep. Na jaren van tijdverspilling, dreigt Urgenda nu opnieuw naar de rechter te stappen. De kans dat ze daar gelijk krijgen is groot. Zover hoeft het niet te komen, maar dan moet het kabinet wel snel met concrete klimaatmaatregelen komen. Esther Ouwehand: “Het kabinet gaat er prat op dat haar klimaatbeleid haalbaar en betaalbaar moet blijven. Maar door het consequent uitstellen van serieuze actie, worden maatregelen juist steeds ingewikkelder en duurder. Dat premier Rutte het nu laat aankomen op het mogelijk uitbetalen van dwangsommen is daar een perfect voorbeeld van.”

Volgens het IPCC is 25% tot 40% reductie in 2020 nodig om in lijn te blijven met het tweegradendoel. Inmiddels is door het IPCC aangetoond dat het veel veiliger is om onder de anderhalve graad te blijven. Kortom: er moet eigenlijk nog veel meer gebeuren. De Partij voor de Dieren kwam daarom eerder al met de ‘Klimaatwet 1.5’. Daarin wordt vastgelegd dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk gaat reduceren.


Gerelateerd nieuws

Doorbraak: dieren beter beschermd bij wet dankzij voorstellen Partij voor de Dieren

Dankzij drie aangenomen voorstellen van de Partij voor de Dieren wordt de bescherming van dieren in de veehouderij eindelijk ...

Lees verder

'Voorkom de bouwput op de Wadden'

De Partij voor de Dieren heeft de regering opgeroepen om een ander tracé te kiezen voor de aanleg van een grote stroomkabel n...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief