Kamer­vragen over ongeluk met dolfijnen bij Dolphin Academy op Curaçao


7 januari 2008

Den Haag, 7 januari – De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over het ongeluk met dolfijnen bij Dolphin Academy op Curaçao, waarbij enkele Nederlandse toeristen tijdens hun deelname aan een dolfijnenshow een 300 kilo zware tuimelaar bovenop zich kregen en ternauwernood aan de dood ontsnapten.

Volgens krantenberichten waren de dolfijnen oververmoeid en gestrest omdat ze vanwege de kerstvakantie extra shows moesten draaien. Na afloop van de show zijn de bezoekers direct apart genomen door de directie van het dolfinarium en werden gedwongen film- en fotomateriaal afstaan. Bovendien zouden zij bedreigd zijn om het incident niet in de openbaarheid te brengen en werd hen geld geboden om te zwijgen.

Een anonieme bezoeker heeft een korte opname van het incident uit de handen van de Dolphin Academy directie kunnen houden. Klik hier voor het filmpje van het incident. Een dolfijnenexpert concludeerde naar aanleiding van dit filmpje dat het dier dit ongeluk zeer waarschijnlijk expres veroorzaakt uit woede en stress. Het gebeurt vaker dat dolfijnen wanneer zij de leeftijd bereiken waarop ze seksueel actief worden ‘in staking’ gaan en onhandelbaar worden. Om deze reden is in verschillende andere landen het zwemmen met dolfijnen verboden.

De Partij voor de Dieren wijst deze vorm van vermaak met dolfijnen af omdat het houden van zeezoogdieren in gevangenschap indruist tegen het welzijn van de dieren. De Partij voor de Dieren vindt het bovendien onverantwoord dat toeristen op deze manier in contact kunnen komen met de dieren, met alle risico’s van dien. Fractievoorzitter Marianne Thieme heeft tijdens de Antillenreis in oktober al een bezoek gebracht aan Dolphin Academy. Zij plaatste daar kritische kanttekeningen bij het dolfinarium, wat destijds zorgde voor ophef in binnen- en buitenlandse media.

Daarnaast vindt de Partij voor de Dieren het onaanvaardbaar dat de directie de bezoekers bedreigd heeft en gedwongen hun film- en fotomateriaal af te staan om het incident in de doofpot te kunnen stoppen. Reden temeer om de praktijken bij Dolphin Academy aan de kaak te stellen en in het algemeen vragen te stellen over contact tussen bezoekers en dolfijnen, zoals deze bijvoorbeeld ook in Dolfinarium Harderwijk worden geboden. Als aan dit contact dergelijke risico’s kleven is het in het belang van dier noch mens om hieraan blootgesteld te worden.

Dolphin Academy kwam eind vorig jaar op Curaçao al in het nieuws vanwege de aanschaf van uit het wild gevangen dolfijnen door het Curaçao Sea Aquarium. De Academy, partner van de VN in het Dolphin Fund dat het onnodig vangen van dolfijnen voor de ‘dolfijnenindustrie’ bestrijdt, distantiëerde zich van de aankoop door het Sea Aquarium waar zij wel haar accommodatie huurt. De eigenaren van het Curaçao Sea Aquarium hebben echter een meerderheidsbelang in de Dolphin Academy. Hiermee steunt Dolphin Academy dus formeel de aankoop van de wilde dolfijnen.

Klik hier voor de Kamervragen van de Partij voor de Dieren aan de ministers van BZK en LNV over het ongeluk met de dolfijnen bij Dolphin Academy op Curaçao.

Het Partijbureau van de Partij voor de Dieren is een e-mail actie gestart richting Eilandsraad en gezaghebber van Curaçao om een diepgaand onderzoek naar de situatie bij Dolphin en Academy en mogelijke sluiting te bewerkstelligen.

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief