Hitte­pro­tocol dier­trans­porten wordt verbeterd


5 juli 2017

Het hitteprotocol voor diertransporten moet worden aangescherpt, zo besloot de Tweede Kamer nadat Kamerlid Esther Ouwehand gisteren hiervoor een motie had ingediend.

© Eyes on Animals

© Eyes on Animals

Het hitteprotocol voor diertransporten is bedoeld om hittestress en dus ernstig lijden in transportwagens te voorkomen. Dit voorschrift treedt pas bij vier aaneengesloten dagen boven de 27˚C in werking. En er zijn allerlei uitzonderingsbepalingen waardoor dieren in de praktijk alsnog vaak hittestress ervaren. Zo geldt het protocol niet voor transporten onder de acht uur, geldt het niet voor paarden en is de temperatuur van 27˚C veel te hoog voor verschillende diergroepen.

Opvallend is dat het protocol in werking treedt op basis van buitentemperaturen terwijl de temperaturen in veewagens vaak veel hoger liggen. Daarnaast mag een veehandelaar zijn dieren vroeg in de ochtend laden terwijl ze vervolgens soms urenlang in de snikhete zon moeten wachten bij de parkeerplaats van een slachthuis of voor een grensovergang.

Esther Ouwehand: “De Partij voor de Dieren wil een einde aan dieronterende veetransporten. Dieren zouden niet ellenlang opgesloten mogen worden in een veewagen, en zeker niet op warme dagen als dieren ernstig lijden onder de hitte. Nu onze motie is aangenomen moet het hitteprotocol op de schop. Alle vage uitzonderingen eruit en écht zorgen dat dieren niet meer op transport worden gezet in bloedhete veewagens.”

Gerelateerd nieuws

Eindelijk! Houdverbod voor dierenmishandelaars

De rechter krijgt binnenkort de mogelijkheid om een houdverbod als strafmaatregel op te leggen voor een periode van maximaal ...

Lees verder

Meer hulp voor dieren in auto's op warme dagen

De regering moet meer maatregelen nemen om het achterlaten van dieren in auto's op warme te voorkomen. De motie hiervoor van ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief