Geen Neder­lands belas­tinggeld naar bio-industrie in buitenland


3 oktober 2019

PvdD-Kamerlid Lammert van Raan heeft bij de Algemene Financiële Beschouwingen een voorstel ingediend waarin de regering wordt opgeroepen niet langer te accepteren dat Nederlands belastinggeld gebruikt wordt om de bio-industrie in het buitenland te financieren. Internationale ontwikkelingsbanken hebben onder het mom van ‘ontwikkelingshulp’ vele honderden miljoenen in de bio-industrie in het buitenland geïnvesteerd.

Volgens Van Raan is het onbegrijpelijk dat wanneer van Nederlandse boeren wordt verlangd om de veestapel in te krimpen, diezelfde boeren via de belastingen meebetalen aan het financieren van hun concurrentie elders. “Het CDA en de VVD zetten met hun steun voor de Europese vrijhandelsverdragen de grenzen voor producten van buitenlandse industriële boeren uit bijvoorbeeld Oekraïne en Zuid-Amerika wagenwijd open. Maar wat veel mensen niet weten is dat het daar niet bij blijft: de Nederlandse belastingbetaler financiert ook nog eens deze buitenlandse industriële veehouderij,” aldus Van Raan.

Het gaat hier met name om drie grote met publiek geld gefinancierde ontwikkelingsbanken. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), de International Finance Corporation (IFC, onderdeel van De Wereldbank) en de Europese Investeringsbank (EIB) hebben gedrieën enorme leningen aan buitenlandse agro-industriële bedrijven verstrekt. Zo ontving de omstreden Oekraïense pluimveegigant MHP de afgelopen jaren 321 miljoen dollar van de IFC, 85 miljoen dollar van de EIB en zo’n 270 miljoen dollar van de EBRD. De Braziliaanse rundvleesgigant Minerva ontving in 2013 een lening van 85 miljoen dollar van de IFC.

Dit voorjaar wist de PvdD met een Kamerbreed aangenomen motie ternauwernood een nieuwe EBRD-lening van 100 miljoen euro voor MHP te blokkeren. “De regering moet de Nederlandse bewindvoerders bij de ontwikkelingsbanken opdragen om zich blijvend actief te verzetten tegen leningen aan deze industriële bio-industrie. Het gaat hier om Nederlands belastinggeld waarmee de bio-industrie in het buitenland wordt opgebouwd, dat is aan niemand uit te leggen.”

Gerelateerd nieuws

PvdD veroordeelt mensenrechtenbeleid voor China, roept op tot einde kalfsvleesdeal

De Partij voor de Dieren heeft het zwakke Nederlandse mensenrechtenbeleid ten aanzien van China krachtig veroordeeld. Opnieuw...

Lees verder

Mooie woorden en koninklijke onderscheiding voor Marianne Thieme bij afscheid Tweede Kamer

Bij het afscheid van Marianne Thieme van de Tweede Kamer waren er niet alleen mooie woorden van voorzitter Khadija Arib, maar...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief