200.000 dieren vast door blokkade Suez kanaal


Partij voor de Dieren: Stop met dier­trans­porten over zee

31 maart 2021

Zo’n zestien tot twintig schepen met ongeveer 200.000 levende dieren aan boord hebben afgelopen week vastgelegen door de blokkade van het Suezkanaal door het grote containerschip ‘Ever Given’. Dierenbeschermingsorganisaties maken zich grote zorgen om de gezondheid van deze dieren. Het is maar de vraag of zij nog voldoende voedsel en water hebben. Direct na haar beëdiging als Kamerlid van de Partij voor de Dieren stelde Leonie Vestering vandaag schriftelijke vragen. Ze wil van demissionair landbouwminister Schouten onder andere weten om hoeveel dieren het precies gaat, hoe lang de dieren onderweg zijn en hoe de minister zich gaat inzetten om te voorkomen dat een dergelijke dierenwelzijnsramp op zee zich ooit nog weer kan voordoen.

De Partij voor de Dieren wil dat dit soort transporten over zee worden verboden. Vestering: “Langdurig transport veroorzaakt onacceptabel leed bij dieren. Diertransporten over zee kunnen dagen duren, tot soms wel meer dan een week, waarbij de dieren vaak dicht op elkaar en in hun eigen uitwerpselen staan. Als de schepen vertraging oplopen, zoals nu bij het Suezkanaal, is het risico groot dat het transport uitloopt op een grote ramp.” Vorige week was Europarlementariër Anja Hazekamp nog in een Spaanse haven om verslag uit te brengen van de aankomst van het schip Elbeik dat drie maanden had rondgedobberd met 1776 runderen aan boord. De dieren hebben ernstig geleden. Bij aankomst werden alle nog levende dieren gedood.

Inmiddels is de blokkade in het Suezkanaal opgelost en zijn de schepen met levende dieren naar verluidt als eerste doorgelaten. Vestering: “We moeten nu alles op alles zetten om te voorkomen dat dit ooit nog kan gebeuren. Ook vanuit Nederland worden er nog jaarlijks duizenden koeien over zee geëxporteerd naar landen buiten de EU. Stop met deze barbaarse transporten.”

Lees de vragen hier.

Gerelateerd nieuws

‘Zet geen onomkeerbare stappen in fossiele miljoeneninvestering op Bonaire’

PvdD-Kamerlid Lammert van Raan vindt dat het kabinet geen onomkeerbare stappen mag zetten in de miljoeneninvestering in fossi...

Lees verder

Melk en landbouwgif verhogen risico op Parkinson

Het wetenschappelijke verband tussen de levenslange consumptie van melkproducten en een verhoogd risico op de ontwikkeling va...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief