Verkoop van dieren sterk beperken


De handel in dieren en dierbenodigdheden is erg winstgevend. De afgelopen jaren is het aantal verkooppunten sterk gegroeid. Dieren zijn niet meer alleen te koop bij de dierenwinkel of bij de fokker zelf, maar ook volop op internet. Konijnen en knaagdieren behoren inmiddels tot het standaardassortiment van tuincentra. De dieren staan strategisch opgesteld, in glazen kooien op ooghoogte van kinderen, en kosten bijna niets. Steeds meer dieren worden hierdoor in een opwelling aangeschaft.

De voorlichting over de aard, natuurlijke behoeften en verzorging van dieren laat te wensen over en is vaak zelfs helemaal verkeerd. Zo worden sociale dieren als cavia’s en konijnen nog altijd solitair verkocht en wordt foutieve informatie gegeven over het hanteren en verzorgen van dieren. Dierenwinkels en tuincentra staan zelfs vol met dierbenodigdheden zoals hokken, kooien en kommen die helemaal niet geschikt zijn om dieren in te huisvesten. Dit leidt tot onbedoelde maar ernstige aantasting van het welzijn van het dier.

De Partij voor de Dieren vindt dat de aanschaf van een dier nooit een impulsbeslissing mag zijn en wil daartoe het aantal verkooppunten sterk beperken. Er moet in elk geval een verbod op de verkoop van dieren op internet en in tuincentra komen. Dierenwinkels moeten bij voorkeur doorverwijzen naar een dierenasiel in de buurt.

Op termijn moeten dieren niet meer verkocht worden in dierenwinkels. Ook dierenbeurzen moeten niet langer toegestaan worden en voordat een dier wordt verkocht moet deugdelijke informatie worden verstrekt over de aard, natuurlijke behoeften en verzorging van het dier. Pas na kennisname van deze informatie en een bedenktermijn kan het dier daadwerkelijk worden gekocht.

Bovendien moet er een heffing ingesteld worden op de verkoop van dieren. Die heffing, vergelijkbaar met de verwijderingsbijdrage op witgoed, moet ten goede komen aan een opvangfonds waaruit de kosten voor de opvang en herplaatsing van afgestane dieren kunnen worden gefinancierd.

Het standpunt Verkoop van dieren sterk beperken is onderdeel van: Fok en handel in dieren

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Bijdragen Moties Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Vragen Nieuws