Verbod op micro- en nano­plastics


Microplastics komen eigenlijk overal om ons heen voor en breken niet of nauwelijks af. Er wordt geschat dat volwassen mensen jaarlijks ongeveer een creditcard aan microplastics binnenkrijgen, doordat we de deeltjes inademen, opeten of opdrinken. Microplastics kunnen de gezondheid schaden. Zo zorgt een grote hoeveelheid plasticsdeeltjes in dieren onder andere voor ontstekingsreacties en problemen in de spijsvertering, nierfunctie en vruchtbaarheid.

Micro- en nanoplastics worden aan bepaalde producten bewust toegevoegd, bijvoorbeeld cosmetica en verzorgingsproducten. Bij andere producten komen de plasticdeeltjes onbedoeld vrij, zoals bij het wassen van synthetische kleding, het gebruik van schurende reinigingsmiddelen en verf, en slijtage van autobanden. Ook plastic zwerfaval valt uit elkaar in een enorme hoeveelheid microplastics. Microplastics komen vervolgens in het milieu terecht en belanden via onze rivieren in de zeeën en oceanen, waar ze bijdragen aan de plastic soep. Slecht voor het leven in zee en slecht voor de mens.

De Partij voor de Dieren wil stevige maatregelen gericht op het voorkomen van microplastics in het milieu, zoals een verbod op micro-en nanoplastics in cosmetica en verzorgingsproducten, regels voor kleding- en wasmachinefabrikanten om vrijkomen van synthetische vezels in het water tegen te gaan en een nationaal verbod op plastic in sigarettenfilters.

Het standpunt Verbod op micro- en nanoplastics is onderdeel van: Schoon milieu en krachtig klimaatbeleid

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Moties Vragen Nieuws