Eva van Esch


Tweede Kamerlid

Eva van Esch (1986) is sinds oktober 2019 Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren.

Eva is opgegroeid in Hurwenen, waar haar vader een biologische bakkerij aan huis had. Eva studeerde HBO Journalistiek en volgde een master Milieu-Maatschappijwetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Voordat ze Tweede Kamerlid werd, was ze onder meer fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Utrecht en werkte ze als manager bij de Animal Politics Foundation.

Eva van Esch is woordvoerder op de dossiers Wonen en stadsnatuur, Preventie en Zorg, Milieu, plastic, circulaire economie, Vuurwerk, Burgerrechten, racisme en discriminatie, BiZa, VWS.

In het bijzonder zet zij zich in voor:

  • het terugdringen van plastic vervuiling en zwerfafval. Inzamelen en recyclen is niet genoeg. We moeten minder plastic gebruiken, reduceren moet het doel zijn. Als we nu niets doen, zal er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen aanwezig zijn. Plastic vervuiling moet bij de bron worden aangepakt, onder meer door statiegeld in te voeren en hergebruik van plastic te bevorderen.
  • geen verbreding van de A27 bij Amelisweerd. Amelisweerd is een belangrijk historisch natuurgebied dat niet nog verder mag worden aangetast. Daarnaast zal de leefbaarheid van het gebied en de gezondheid van omwonenden verder worden aangetast door herrie en vieze lucht. Niet alleen de A27, ook andere onnodige asfaltprojecten moeten worden tegengehouden.
  • het voorkomen van een slechte gezondheid door het promoten van een gezonde levensstijl. Eva pleit daarom o.a. voor het invoeren van een suikertaks en het 0%-btw tarief op groente en fruit.
  • een einde aan op het oplaten van ballonnen. Ballonnen zijn schadelijk voor milieu en dier en dragen bij aan de plastic soep.

Sinds december 2018 is Eva moeder van een tweeling en ze woont met haar gezin in Utrecht.

Gerelateerd

PvdD: sluit slach­terij Vion Boxtel!

Bijna 100 coronabesmettingen in één slachthuis

De Partij voor de Dieren wil dat slachterij Vion in Boxtel zo snel mogelijk gesloten wordt en heeft daarop aangedrongen in schriftelijke vragen. Afgelopen woensdag maakte minister Van Ark (Medische Zorg) bekend dat er in enkele weken tijd bijna honderd coronabesmettingen zijn aangetroffen bij medewerkers van deze slachterij. PvdD Kamerlid Eva Van Esch: “Bijna honderd besmettingen op één werkplek i...

Bijdragen Moties Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Vragen Nieuws