Woud­funding om natuur vrij te kopen


20 augustus 2019
De Partij voor de Dieren is opnieuw een woudfundingsactie gestart om een stukje Nederlandse natuur veilig te stellen. Klik hier voor de website waar natuurliefhebbers een zelfgekozen stukje natuur via een crowdfundingsactie kunnen adopteren,

In een tijd waarin het kabinet een ambitieloze visie heeft op natuurbescherming en vooral bezuinigt op natuur, is het voor natuurliefhebbers belangrijk om iedere vierkante meter natuur die in hun vermogen ligt veilig te stellen. Met de aankoop van het natuurgebied worden belangrijke natuurwaarden beschermd tegen de markt.

Natuurliefhebbers kunnen op https://www.mijnnatuur.nl/ voor 5 euro per vierkante meter een stukje natuur adopteren. Deelnemers aan de woudfunding campagne krijgen een persoonlijk certificaat van het door hen geadopteerde stukje natuur.

Slechts 13 procent van Nederland bestaat uit beschermd natuurgebied. Ons land is daarmee de hekkensluiter van Europa. Toch besloten de Provincie Gelderland en Staatsbosbeheer om Gelderse natuurgebieden met een totale oppervlakte van 400 hectare, zo’n 800 voetbalvelden, in de uitverkoop te doen aan de hoogste bieder.

In 2013 wist de Partij voor de Dieren met een crowdfunding actie bijna 100.000 vierkante meter natuur in Daarle veilig te stellen. Hierop besloot het kabinet in allerijl de uitverkoop te staken.

Tegenwoordig wordt er een nieuwe strategie gehanteerd. Met de opbrengst van de verkoop wil Staatsbosbeheer naar eigen zeggen “betere natuur” terugkopen. Dat Staatsbosbeheer natuurgebieden kwijt raakt is zeker. Of er betere natuur voor terug komt is maar zeer de vraag, dat blijft een grote gok. Alles van waarde is weerloos, dat geldt in het bijzonder voor de natuur. Bovendien kan Staatsbosbeheer geen garanties geven dat de natuur die zij verkoopt niet verkwanseld wordt door de nieuwe eigenaar.

De verkoop van natuur om andere, ‘betere’ natuur terug te kopen is onnodig en onverantwoord in een tijd waarin we juist een uitbreiding van de natuur in Nederland nodig hebben. De Partij voor de Dieren stelde daarom Kamervragen en start een nieuwe ‘woudfunding’ (crowdfunding) om in ieder geval een deel van de natuur veilig te stellen.

Adopteer een stukje natuur
Help mee kwetsbare natuur te beschermen! Met deze woudfunding zamelen we geld in om een deel van de natuur te kopen. We hopen daarmee natuurgebieden te kunnen behouden en beschermen. Voor elke € 5 kunnen we één vierkante meter natuur veilig stellen. Hoeveel en welke natuurgebieden we kunnen kopen hangt af van de opbrengst van deze actie. Eind augustus sluit de inschrijving om deel te nemen aan de verkoop. Doneer daarom vandaag nog en vraag vrienden en familie dit ook te doen.

Het nieuw te verwerven natuurgebied grenst direct aan één van de natuurgebieden die de Partij voor de Dieren in 2013 vrijkocht. De natuurgebieden van de Partij voor de Dieren vormen een vluchtheuvel voor dieren die leven in een gebied waar veel agrarische bedrijven actief zijn. In handen van de Partij voor de Dieren zal de natuur ongerept blijven en wordt jagen niet toegestaan. Het stuk natuur van 1,4 hectare is aan de Partij voor de Dieren aangeboden door een particuliere grondbezitter.

De Partij voor de Dieren zet zich waar ze kan in om natuur veilig te stellen, omdat de overheid haar taak als natuurbeheerder verzaakt. Marianne Thieme: “Uitverkoop van de natuur mogen we niet laten gebeuren. We kunnen geen vierkante meter natuur missen. In Nederland is nog maar 15 procent van de oorspronkelijke biodiversiteit aanwezig. De natuur met haar verscheidenheid aan planten, dieren en ecosystemen is het meest waardevolle dat wij hebben omdat het de basis vormt van al het leven in ons land.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

PvdD verzet zich tegen kindermarketing door chemiereus INEOS

De Partij voor de Dieren verzet zich tegen de pogingen van een van de grootste chemische bedrijven ter wereld, INEOS, om in N...

Lees verder

PvdD loopt 24 augustus mee met Animal Rights March

Over de hele wereld lopen gelijkgestemden deze zomer mee met de Animal Rights March om een gelijke, rechtvaardige en liefdevo...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief