‘We moeten van woning­markt naar volks­huis­ves­ting’


31 januari 2022

De Partij voor de Dieren heeft aangedrongen op een duidelijke visie op het woonbeleid, omdat het daar in het nieuwe coalitieakkoord aan ontbreekt. “Woonbeleid moet niet gaan over wie er wat aan verdient, maar over voldoende, betaalbare en passende woningen voor iedereen”, zei PvdD-Kamerlid Eva van Esch in het debat met minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge.

Van Esch hield de minister voor dat de woningnood hoog is en dat de ruimtelijke ordening schreeuwt om een heldere visie. “We moeten van neo-liberale woningmarkt naar volkshuisvesting. Van welvaart naar welzijn. Van huizen als verdienmodel, naar huizen om in te wonen.”

Van Esch benadrukte in het debat dat de minister een visie moet komen op verdeling de grond in Nederland. Grond is schaars in ons land omdat maar liefst de helft wordt gebruikt voor de veehouderij. Van Esch: “Als we 75 procent minder dieren houden in Nederland lossen we het stikstofprobleem op, komt er ruimte voor veel meer natuur én voor voldoende nieuwe woningen. Het is echt van cruciaal belang dat deze minister een visie gaat ontwikkelen op hoe de ruimte in Nederland verdeeld is.”

Gerelateerd nieuws

'Geef het Waddengebied rechten'

De minister van Natuur en Stikstof gaat onderzoek doen naar het toekennen van rechten aan de Waddenzee. Dit op aandringen van...

Lees verder

Geen draagvlak voor jacht zonder nut en noodzaak blijkt uit peiling I&O

Ruim zeven op de tien Nederlanders (72%) vindt het niet acceptabel dat jagers voor hun plezier mogen jagen. Dat blijkt uit on...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief