Victorie begint in Daarle


15 juni 2013

Het kabinet stopt voorlopig met de uitverkoop van natuur in Nederland, ingezet door staatssecretaris Bleker. Als reden daarvoor noemt staatssecretaris Dijksma de maatschappelijke onrust die over de natuurverkoop is ontstaan. De Partij voor de Dieren speelde een belangrijke rol in het organiseren van het Groeiend Verzet tegen de uitverkoop van de natuur. Via een ‘woudfunding-campagne’ werd in ruim twee weken tijd een kwart miljoen Euro ingezameld om de meest kwetsbare natuur vrij te kopen. Met succes: tijdens de veiling verwierf de Partij voor de Dieren bijna 100.000 m2 van de kwetsbaarste delen van de eerste tranche.

Hoewel staatssecretaris Dijksma de grondverkoop opschort als gevolg van de maatschappelijke onrust, houdt ze vooralsnog vast aan haar bezuinigingsdoelstelling van 100 miljoen voor Staatsbosbeheer, wil ze niet vooruit lopen op de toekomst van het natuurbudget in het licht van de komende bezuinigingen en sluit ze niet uit dat grondverkoop in de toekomst alsnog als middel zal worden ingezet om de bezuinigingsdoelstellingen te halen. Ze zal dat echter niet doen voordat de Kamer zich daarover heeft uitgesproken.

Marianne Thieme geeft aan dat de in Daarle verworven natuur de geschiedenis zal ingaan als een monument van groeiend volksverzet. Thieme: ‘Een overheid die complete dassenfamilies en hun natuurlijk leefgebied bij opbod verkoopt aan de hoogstbiedende waar de verkoop van beschermde diersoorten zelfs strafbaar is in Nederland, vraagt om het verzet van haar burgers. Nooit eerder kocht een politieke partij met hulp van burgers een stukje Nederland vrij van falend overheidsbeleid. Dierenvrijstaat zal ons voor altijd herinneren aan het destructieve beleid dat is ingezet door het CDA en dat hier voor het eerst gestopt is’.

De Partij voor de Dieren zal zich blijvend inzetten tegen de natuurbezuinigingen en zal burgers blijven mobiliseren tegen elke vorm van natuurafbraak. Thieme: ‘Een overheid die wel van alles de prijs kent, maar niet de waarde, moet op de huid gezeten worden door verontruste burgers. Dat blijkt te werken. De eerste slag is gewonnen, regeringsbeleid dat indruist tegen onze natuur zal het niet gaan redden!’

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Kabinet schuift problematiek megastallen af op lokaal niveau

Staatssecretaris Dijksma heeft vandaag in een brief aan de Kamer haar visie op de veehouderij gegeven. Haar plannen verschill...

Lees verder

Opinie: Groeiend verzet werkt. Uitverkoop natuur gestopt

Gepubliceerd in Nederlands Dagblad, 18 juni 2013 Creative Common ParkschuetzHet onzalige plan van Henk Bleker om de ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief