Vervoer per vliegtuig van kalfjes geen geschikt alter­natief voor boot


Partij voor de Dieren roept op om de import van kalfjes te stoppen

12 maart 2021

Ierland heeft plannen om dit voorjaar tienduizenden jonge kalfjes op het vliegtuig te zetten naar Nederland. Dit zou volgens de Ierse autoriteiten een oplossing zijn voor de lange diertransporten per boot en vrachtwagen die tot wel 40 uur kunnen duren. Frank Wassenberg heeft landbouwminister Schouten opgeroepen om Ierland duidelijk te maken dat dit plan onacceptabel is. De Partij voor de Dieren wil dat de import van kalfjes helemaal wordt beëindigd.

Frank Wassenberg: “Naast het enorme dierenleed is het ook vanuit klimaatoogpunt volstrekt onverantwoord om levende kalfjes naar Nederland te vliegen. Nederlanders eten nauwelijks kalfsvlees. De jonge dieren worden geïmporteerd met geen ander doel dan om ze zo snel mogelijk vet te mesten, om ze dan na zes tot negen maanden in stukken gesneden, als stukken kalfsvlees naar landen als China te vliegen. Ongeveer 90% van het vlees is voor de export. In totaal importeert Nederland meer dan 800.000 kalfjes uit verschillende landen om ze hier vet te mesten.”

Jaarlijks importeert Nederland zo’n 80.000 Ierse kalfjes. De Partij voor de Dieren vindt het een bizar en onzalig idee om deze jonge dieren voortaan op het vliegtuig te zetten. De piepjonge dieren, die nog afhankelijk zijn van melk, hebben tijdens deze lange reis alleen toegang tot water via drinknippels, die ze niet kennen en waarvan ze niet weten hoe ze daaruit moeten drinken.

Vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie aan van Esther Ouwehand om de import van kalfjes tot het minimum te beperken. Een grote groep Nederlandse melkveehouders is het de Partij voor de Dieren eens en roept op om met de kalverimport te stoppen.

Klik hier voor de vragen.


Gerelateerd nieuws

PvdD wil Kamer terugroepen van reces wegens Lelystad Airport

De PvdD wil voor een debat over Lelystad Airport de Tweede Kamer terugroepen van reces. Het vliegveld heeft een zeer omstrede...

Lees verder

PvdD groeit naar 6 zetels

De Partij voor de Dieren heeft zes zetels in de Tweede Kamer behaald. Een groei van 20% ten opzichte van 2017 en dat is een g...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief