Verplichte bedenktijd bij aanschaf van (huis)dieren


11 december 2018

Bij de aanschaf van een (huis)dier hoort een verplichte bedenktijd. In de praktijk komt het nog te vaak voor dat mensen (huis)dieren in een impuls aankopen, zonder de consequenties hiervan te overzien. De dieren zijn daarvan de slachtoffers. Wie een huisdier koopt, zou het dier binnen een bepaalde tijd terug moeten kunnen brengen naar de verkoper. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde vandaag een motie hiertoe van de Partij voor de Dieren.

De Partij voor de Dieren vindt dat de koop van een dier nooit een impulsbeslissing mag zijn. “Het is absurd dat dieren nog altijd in tuincentra, bouwmarkten en dierenwinkels verkocht mogen worden”, zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg. “Mensen gaan naar een tuincentrum voor een tray geraniums en komen naar buiten met een cavia of konijn.”

Met het aannemen van deze motie gaat Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het voorstel serieus onderzoeken. De verplichte bedenktijd bestaat al voor online aankopen en zorgt ervoor dat de koper het gekochte product binnen 14 dagen zonder bijkomende kosten kan retourneren (de ‘zichttermijn’).

Door invoering van een wettelijke bedenktijd kan worden voorkomen dat dieren worden verwaarloosd of onnodig in het asiel of op straat terecht komen.