Tweede Kamer doet wegwerp­bekers in de ban


26 april 2023

De Tweede Kamer zal na het meireces helemaal vrij zijn van wegwerpbekers. Bij alle koffieautomaten en koffiecorners van het Kamergebouw komen uitsluitend herbruikbare bekers te staan. Hiermee geeft het presidium gehoor aan een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren. “Heel goed dat de Kamer de wegwerpbekers in de ban doet. Dat scheelt maar liefst 50.000 bekers per maand”, onderstreept PvdD-Kamerlid Van Esch.

In Nederland worden jaarlijks ruim 4 miljard wegwerpbekers gebruikt. Dit heeft een grote impact op het milieu. Daarom gaan bekers voor eenmalig gebruik per 2024 in ban en wordt hergebruik de norm. De Partij voor de Dieren heeft al jaren gepleit voor een verbod en de politiek gewezen op haar voorbeeldfunctie. Van Esch: “Heel goed dat het presidium niet wacht tot 2024 en onze motie nu al uitvoert. Dat scheelt enorm, aangezien het alleen al in de Tweede Kamer om 50.000 bekers per maand gaat. We hopen dat ook andere overheidsinstellingen en semipublieke instellingen zo snel mogelijk dit goede voorbeeld volgen.”

De Tweede Kamer hield een pilot bij de fractie van de Partij voor de Dieren, waar de koffieautomaat al enige maanden geen papieren bekers meer geeft. De maatregel wordt na het meireces bij alle fracties, alle koffieautomaten en koffiecorners in het gebouw doorgevoerd.

Gerelateerd nieuws

'Haal NVWA weg bij ministerie LNV'

Goed toezicht op de veehouderij en adequaat ingrijpen bij voortdurende misstanden kan alleen als toezichthouder NVWA wordt we...

Lees verder

PvdD-Kamerlid Leonie Vestering tijdelijk met verlof

Kamerlid voor de Partij voor de Dieren Leonie Vestering legt om gezondheidsredenen tijdelijk haar werk neer. Haar plek in de ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief