Regering moet Chemours aanspra­kelijk stellen!


10 oktober 2023

Dankzij een aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren en de SP moet de regering Chemours aansprakelijk stellen voor de kosten van de PFAS vervuiling die zijn veroorzaakt door het bedrijf. Bijvoorbeeld kosten voor onderzoeken en bodemvervuiling.

Dit voorstel borduurt voort op de uitspraak in een rechtszaak die de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden hadden aangespannen tegen Chemours. De rechter oordeelde eind september dat het bedrijf aansprakelijk is voor milieuschade door PFAS. Daardoor is de weg naar een schadevergoedingsprocedure voor deze gemeenten nu vrij. “Deze rechterlijke uitspraak is baanbrekend. Chemours moet gaan betalen voor de schade die ze hebben aangericht”, zegt Kamerlid Eva Van Esch hierover.

Het aangenomen voorstel in de Tweede Kamer zorgt er nu voor dat Chemours niet alleen op gemeentelijk niveau, maar ook landelijk moet opdraaien voor de kosten die zijn gemaakt vanwege PFAS-vervuiling door het bedrijf.

SP Tweede Kamerlid: “Dit is een doorbraak in de aanpak van grote vervuilers. Niet langer bepalen, maar betalen. Meer stappen zijn hard nodig. Zo pleiten wij ook voor een gezondheidsonderzoek voor omwonenden, strengere milieuwetgeving, strenger toezicht en hogere boetes”

PFAS zijn chemische stoffen die van nature niet voorkomen in het milieu en schadelijke effecten hebben voor mensen en dieren. PFAS stoffen worden niet of nauwelijks afgebroken en stapelen zich op. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat PFAS stoffen in het milieu terecht komen. In dit kader is er ook nog een ander voorstel van de Partij voor de Dieren aangenomen. Door die motie krijgen gemeenten en provincies meer instrumenten om maatregelen te kunnen nemen tegen bedrijven. Zo wordt de gezondheid van omwonenden en werknemers beter beschermd.


Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Bestuur Partij voor de Dieren: geen integriteitsschendingen Ouwehand

Partijleider en lijsttrekker Esther Ouwehand heeft geen integriteitsschendingen begaan. Tot deze conclusie is het dagelijks b...

Lees verder

Partij voor de Dieren zet volgende stap afschaffen fossiele subsidies

De Partij voor de Dieren dient bij het Belastingplan 2024 voorstellen in om 10 miljard euro weg te halen bij de fossiele subs...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief