Succes: eindelijk minder dozen bij bestel­lingen


7 juni 2022

De Tweede Kamer wil dat de grote hoeveelheid dozen voor pakketjes wordt teruggedrongen en er wordt ingezet op herbruikbare opties. Een motie van de Partij voor de Dieren die hiertoe oproept, is vandaag aangenomen. “Iedereen kent de irritatie wel dat je online een schroevendraaier koopt en dat dit dan verpakt zit in een doos waar een halve bank in past. Daar gaat nu eindelijk werk van worden gemaakt”, aldus PvdD-Kamerlid Eva van Esch.

Uit onderzoek van Recycling Netwerk Benelux komt naar voren dat pakketten die bij mensen thuis worden bezorgd voor 87 miljoen kilo aan verzendmaterialen opleveren. Een groot deel dat hiervoor gebruikt wordt, is onnodig. Zoals wanneer een product dat al in een productverpakking is verpakt, ook nog eens in een verzendverpakking wordt gedaan. Of wanneer de dozen loze lucht bevatten. De grote hoeveelheid verpakkingen verbruiken veel grondstoffen en worden vaak maar eenmalig gebruikt. Zo vormen ze een grote belasting voor het milieu.

Wanneer verzendmaterialen echt nodig zijn, bijvoorbeeld voor extra bescherming tijdens transport of om meerdere producten te kunnen bundelen in één pakket, kan er gebruik worden gemaakt van herbruikbare verzendmaterialen.

De Partij voor de Dieren heeft ook gepleit voor een nationale subsi­die­re­geling voor wasbare luiers en refill mogelijkheden in supermarkten. Lees hier de hele bijdrage van Van Esch aan het debat over een circulaire economie.

Gerelateerd nieuws

‘Leg afbouwplan van landbouwgif wettelijk vast’

De Partij voor de Dieren stelt een wetswijziging voor om het gebruik van de meest gevaarlijke soorten landbouwgif in concrete...

Lees verder

PvdD legt wildlife crime verder aan banden

Twee voorstellen van de Partij voor de Dieren om illegale handel in bedreigde dieren en planten (wildlife crime) tegen te gaa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief