Succes: eindelijk minder dozen bij bestel­lingen


7 juni 2022

De Tweede Kamer wil dat de grote hoeveelheid dozen voor pakketjes wordt teruggedrongen en er wordt ingezet op herbruikbare opties. Een motie van de Partij voor de Dieren die hiertoe oproept, is vandaag aangenomen. “Iedereen kent de irritatie wel dat je online een schroevendraaier koopt en dat dit dan verpakt zit in een doos waar een halve bank in past. Daar gaat nu eindelijk werk van worden gemaakt”, aldus PvdD-Kamerlid Eva van Esch.

Uit onderzoek van Recycling Netwerk Benelux komt naar voren dat pakketten die bij mensen thuis worden bezorgd voor 87 miljoen kilo aan verzendmaterialen opleveren. Een groot deel dat hiervoor gebruikt wordt, is onnodig. Zoals wanneer een product dat al in een productverpakking is verpakt, ook nog eens in een verzendverpakking wordt gedaan. Of wanneer de dozen loze lucht bevatten. De grote hoeveelheid verpakkingen verbruiken veel grondstoffen en worden vaak maar eenmalig gebruikt. Zo vormen ze een grote belasting voor het milieu.

Wanneer verzendmaterialen echt nodig zijn, bijvoorbeeld voor extra bescherming tijdens transport of om meerdere producten te kunnen bundelen in één pakket, kan er gebruik worden gemaakt van herbruikbare verzendmaterialen.

De Partij voor de Dieren heeft ook gepleit voor een nationale subsi­die­re­geling voor wasbare luiers en refill mogelijkheden in supermarkten. Lees hier de hele bijdrage van Van Esch aan het debat over een circulaire economie.