Speech Greta Thunberg in 16 sets Kamer­vragen voor­gelegd aan voltallige regering


18 december 2018

De fractie van de Partij voor de Dieren heeft de speech die de 15-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg op de VN Klimaattop gaf in 16 sets Kamervragen voorgelegd aan de voltallige Nederlandse regering. "Zo moeten alle ministers haar indrukwekkende betoog beluisteren én er officieel op reageren", licht waarnemend fractievoorzitter Esther Ouwehand toe.

Greta Thunberg is een Zweedse klimaatactiviste die dit jaar wereldwijd bekend werd toen ze besloot elke vrijdag een schoolstaking te houden en buiten het Zweeds parlement met een protestbord aandacht te vragen voor klimaatverandering. Haar actie kreeg navolging in de hele wereld. Ook in Nederland hielden jongeren, op initiatief van de PvdD-jongerenorganisatie PINK, wekelijks schoolstakingen.

Bij een van die stakingen voor het klimaat in Den Haag kwam Greta Thunberg langs om de actie te ondersteunen. Esther Ouwehand nam haar toen mee naar de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ouwehand: "We zetten haar achter het spreekgestoelte, omdat wij vinden dat ze iets heel belangrijks te zeggen heeft. Maar het was op een vrijdag en dus waren er geen andere Kamerleden of ministers om naar haar te luisteren."

Weken later, tijdens de Klimaattop van de Verenigde Naties in Katowice (Polen) gaf Greta een toespraak die alle aanwezigen stil kreeg en wereldwijd 'viral' ging. "Een speech die alle politiek verantwoordelijken voor de toestand van onze aarde zouden moeten horen", vindt Ouwehand. "Daarom hebben wij haar betoog in 16 sets Kamervragen voorgelegd aan alle ministers, zodat ze wel moéten luisteren. Én moeten reageren. We hopen dat andere parlementen ons voorbeeld zullen volgen, zodat alle regeringen wereldwijd gedwongen worden om naar deze geweldige 15-jarige klimaatactivist te luisteren."

Lees hier de vragen aan de minister-president: https://www.partijvoordedieren.nl/…/vragen-ouwehand-aan-de-…
En hier het overzicht van alle Kamervragen: https://www.partijvoordedieren.nl/archief/vragen

Gerelateerd nieuws

Verplichte bedenktijd bij aanschaf van (huis)dieren

Bij de aanschaf van een (huis)dier hoort een verplichte bedenktijd. In de praktijk komt het nog te vaak voor dat mensen (huis...

Lees verder

Verboden openluchtvoorstelling Dominion wijkt uit naar Haagse Campus

De Partij voor de Dieren en haar Australische zusterpartij Animal Justice Party hebben op de Haagse universiteitscampus de ba...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief