Roep de nood­toe­stand uit voor het klimaat


6 juni 2019

Marianne Thieme roept het Kabinet en de Kamer op om, in navolging van diverse landen en steden wereldwijd, de klimaatnoodtoestand uit te roepen. De Partij voor de Dieren wil dat Nederland zo een krachtig signaal afgeeft dat er een maximale, gezamenlijke inspanning nodig is om de opwarming van de Aarde zoveel mogelijk te beperken.

Op 1 mei heeft het Britse parlement de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Ierland volgde al snel en de lijst met steden wereldwijd groeit met de dag. De Partij voor de Dieren vindt dat de alarmerende toestand waarin wereld zich bevindt schreeuwt om meer daadkracht en dat daarom ook in Nederland de noodtoestand uitgeroepen moet worden. Voor het klimaat en de biodiversiteit.

Marianne Thieme: “Het zelfbenoemde ‘groenste kabinet ooit’ is tijdens de grootste ecologische crisis ooit een kabinet dat vooral afschuift en doorschuift. Afschuift aan klimaattafels, waar grootvervuilers zijn oververtegenwoordigd. En doorschuift naar toekomstige generaties. Dit gebrek aan dadendrang steekt schril af bij wat er om ons heen gebeurt. Jongeren gaan wereldwijd massaal de straat op voor een beter klimaatbeleid. Om met het gezicht van deze klimaatstakers, de Zweedse Greta Thunberg, te spreken: Ik wens dat u handelt zoals u in een crisis zou doen. Ik wil dat u doet alsof het huis in brand staat. Dat staat het namelijk.”

Marianne Thieme deed haar oproep aan het Kabinet en de Kamer gisteravond tijdens het debat met minister-president Rutte over het uitstel van de presentatie van de klimaatdoorberekeningen. Vandaag dient haar collega-Kamerlid Lammert van Raan tijdens het Verantwoordingsdebat de moties in voor het uitroepen van de noodtoestand voor het klimaat en voor de biodiversiteit.


Gerelateerd nieuws

Hoorzitting over bomenkap in Tweede Kamer

Op initiatief van de Partij voor de Dieren ging de Tweede Kamer vandaag in gesprek met experts en organisaties over de oorzak...

Lees verder

Motie van wantrouwen tegen landbouwminister Carola Schouten

De Partij voor de Dieren heeft vandaag een motie van wantrouwen ingediend tegen landbouwminister Carola Schouten. De minister...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief