Minister gaat zich inzetten voor Vogel­opvang Naarden


PvdD wil ook lande­lijke richtlijn voor finan­ciële vergoeding wildop­vang­centra

12 december 2019

Op aandringen van de Partij voor de Dieren gaat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op zoek naar een oplossing voor de noodlijdende Vogelopvang in Naarden. Net als veel andere wildopvangcentra dreigt de Vogelopvang de deuren te moeten sluiten vanwege zeer strenge wettelijke eisen en gebrek aan financiële ondersteuning. De Partij voor de Dieren wil dat er een landelijke richtlijn komt voor financiële vergoeding van wildopvangcentra. Volgende week dinsdag stemt de Tweede Kamer over een voorstel van de partij.

“Het is mooi dat de minister op zoek gaat naar een oplossing voor de Vogelopvang,” zegt Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid namens de Partij voor de Dieren. “Maar het probleem ligt dieper. Wildopvangcentra in het hele land hebben moeite het hoofd boven water te houden. De regels sluiten niet aan op de dagelijkse praktijk. Zo moeten ze een dierenarts in dienst nemen die iedere dag tientallen dieren kan controleren. Maar daar hebben de centra vaak helemaal geen geld voor. Ze zijn volledig afhankelijk van vrijwilligers en donaties. Ook weten dierenartsen vaak niet eens hoe ze de wilde dieren moeten verzorgen. De mensen die bij de opvangcentra werken hebben hier vele jaren ervaring mee.” De Partij voor de Dieren pleit voor een vorm van bijscholing voor dierenartsen en voor een vakbekwaamheidscertificaat voor mensen die al bij de opvang werken.

In de wet is wel geregeld wie financieel verantwoordelijk is voor de opvang van honden en katten, maar niet voor wilde dieren. En dat terwijl wilde dieren vaak door toedoen van de mens in de opvang terecht komen. Toch krijgen wildopvangcentra geen standaard vergoeding. Het beleid is versnipperd en structurele, langjarige financiering vanuit gemeenten en provincies ontbreekt.

De Partij voor de Dieren wil dat de minister in gesprek gaat met opvangcentra, provincies, gemeenten en andere betrokkenen om tot een landelijke richtlijn voor een financiële vergoeding te komen. Hierover heeft de partij een motie ingediend waarover aanstaande dinsdag gestemd zal worden. Ook moet de minister gaan onderzoeken op welke manier de centra aan de wet kunnen gaan voldoen. Duidelijk is dat de vereisten op dit moment praktisch niet haalbaar zijn. Daarom zal de PvdD de minister vragen in de tussentijd eventuele overtredingen te gedogen, zodat plekken als de Vogelopvang in Naarden gewoon open kunnen blijven.

Gerelateerd nieuws

Wetsvoorstel verbod onverdoofd slachten in behandeling

Vandaag begint de schriftelijke behandeling van het nieuwe wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren voor een algehele verpli...

Lees verder

Minister moet landelijke richtlijn ontwikkelen voor financiële hulp aan wildopvangcentra

De gehele Tweede Kamer steunt het Partij voor de Dieren-voorstel voor een landelijke richtlijn voor vergoedingen aan lokale e...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief