PvdD wil verbod op houden van dolfijnen in gevan­gen­schap


Van Kooten: 'België sluit dolfi­narium, Nederland moet snel volgen'

28 maart 2019

De Partij voor de Dieren vindt dat Nederland het goede voorbeeld van België moet volgen en het houden van dolfijnen in gevangenschap zo snel mogelijk moet verbieden. “Het is geweldig dat België heeft besloten het dolfinarium in Brugge op termijn te sluiten en geen fok meer toe te staan. Mensen accepteren het gevangen houden van deze intelligente, sociaal complexe wezens niet langer. Nederland moet snel volgen”, zegt PvdD-Kamerlid Femke Merel van Kooten, die Kamervragen heeft gesteld.

De minister van dierenwelzijn in België kwam begin deze week met het goede nieuws naar buiten. Volgens hem heeft het houden van dolfijnen in gevangenschap geen enkel nut en laten mensen ze kunstjes doen in ruil voor een paar dode vissen. “Dolfijnen in het wild leggen meer dan 60 kilometer per dag af, duiken honderden meters diep en houden er complexe sociale structuren op na. In het Dolfinarium worden dolfijnen in kleine, kale bassins gehouden, kunnen ze niet jagen, niet paren en nauwelijks een sociaal leven leiden. Het is simpelweg niet goed te praten”, aldus het PvdD-Kamerlid.

Terwijl in het westen de acceptatie voor het gevangen houden van dolfijnen en walvissen voor vermaak al jaren afneemt, zijn in andere delen van de wereld dolfinaria juist in opkomst. Daarvoor worden ieder jaar weer meer zeezoogdieren uit het wild gevangen. "Een zorgelijke trend en daarom is het des te belangrijker dat de minister nu een krachtig signaal geeft", benadrukt Van Kooten.Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Hoge beloningen voor bankiers aan banden

De exorbitante beloningen voor bankiers moeten verder aan banden worden gelegd. Daarvoor werd vandaag in de Tweede Kamer een ...

Lees verder

Van Raan: 'Rammelend onderzoek naar botsingen met vogels moet over'

Het risico op botsingen met vogels rond Lelystad Airport is niet goed onderzocht en wordt daardoor onderschat. Dat was de con...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief