Partij voor de Dieren wil onderzoek naar dood­ge­schoten wolf in Wapse


‘Is hier wel gehandeld volgens het wolven­pro­tocol?’

10 juli 2023

Was de bescherming van de schapen voldoende op orde? Was er echt sprake van acuut gevaar? Is het wolvenprotocol wel opgevolgd? De Partij voor de Dieren heeft grote vraagtekens bij het incident in Wapse waarbij een wolf werd doodgeschoten. De partij vindt dat de regering de zaak moet laten onderzoeken.

In het Drentse Wapse kroop zondag 9 juli een wolf onder een wolfwerend hek door naar een wei waarin schapen graasden van een hobbyboer. De boer probeerde met een hooivork en schep de wolf te verjagen. Het dier kon door de omheining niet vluchten, werd in het nauw gedreven en kon niet anders dan zich verdedigen tegen de aanval door de boer in de arm te bijten. Twee uur na het incident zou de wolf nog steeds in de wei aanwezig zijn, waarop ze in opdracht van de burgemeester is doodgeschoten.

Wolvenprotocol

PvdD-Kamerlid Eva Akerboom wil van de demissionaire ministers Van der Wal en Adema weten of de omheining voldoende wolfwerend was zoals de wet voorschrijft. Ook vraagt ze hoe het kon gebeuren dat het dier niet kon vluchten. “Een wolf die prooidieren eet of mensen aanvalt mag volgens het wolvenprotocol niet direct gedood worden maar moet eerst bang worden gemaakt met de kans te ontsnappen. Alleen bij acuut gevaar mag het dier worden afgeschoten. Hoe kan twee uur na het incident nog steeds sprake zijn geweest van acuut gevaar? Ik heb daar ernstige vraagtekens bij en heb daarom de bewindslieden gevraagd een onderzoek in te laten stellen door justitie”, licht Akerboom haar Kamervragen toe.

Mochten er vermoedens zijn van een wetsovertreding dan zouden de ministers aangifte moeten doen tegen de burgemeester, vindt de Partij voor de Dieren. Ook moet het ministerie naar aanleiding van dit incident versneld opdracht geven tot toezicht en handhaving op de wettelijke plicht om gehouden dieren goed te beschermen tegen roofdieren.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Statement Esther Ouwehand naar aanleiding van de val van het kabinet

Dit kabinet had er nooit onder leiding van deze premier mogen zitten. Maar de wijze waarop het kabinet nu aftreedt, is ongeke...

Lees verder

‘Verbied urenlange transporten met kalfjes’

De Partij voor de Dieren vindt dat demissionair minister Adema van LNV in actie moet komen om een einde te maken aan de voort...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief