PvdD tegen militaire missie Irak


2 oktober 2014

De Partij voor de Dieren is tegen militair ingrijpen in Irak, omdat er grote risico’s zijn voor escalatie. Tijdens de debatten over ISIS maakte Marianne Thieme vandaag duidelijk dat de Partij voor de Dieren niet tekent voor een ondoordachte strijd zonder strategie die de situatie verergert. In plaats daarvan moet de voedingsbodem voor terreur worden bestreden. Dit vergt een lange termijnaanpak, maar met meer kans van slagen.

De strijd tegen ISIS neemt dezelfde proporties aan als die tegen het Iraakse regime 13 jaar geleden. Toen zei George W Bush Jr "Either you are with us, or you are with the terrorists." Sindsdien is de voedingsbodem voor het terrorisme alleen maar versterkt en zijn er grote aantallen burgerslachtoffers gevallen, onschuldige mensen ontheemd en op de vlucht geslagen. Juist dat dreef steeds meer mensen in de armen van de terroristen. De Partij voor de Dieren maakt zich ook grote zorgen over de keuze van bondgenoten. Eén van de bondgenoten in de strijd tegen ISIS is Saoedi-Arabië: een land waar alleen al in augustus 22 onthoofdingen plaatsvonden.

Marianne Thieme: “De Partij voor de Dieren wijst net als alle andere partijen de barbarij van Isis af, maar ziet Nederlandse deelname aan ‘airstrikes’ tegen de terreurgroep als contraproductief, gevaarlijk, kostbaar en onverantwoord. Het is helaas niet mogelijk om op korte termijn rechtvaardigheid en democratie te brengen in Irak, hoe graag we dat ook willen. Wel kunnen we religieuze radicalisering in ons eigen land voorkomen en aanpakken. Als we werkelijk een einde willen maken aan de gruwelen moeten we de steun aan projecten in de Iraakse burgermaatschappij opschalen, de financiering van ISIS vanuit buurlanden aanpakken en de Iraakse regering onder druk zetten om de achtergestelde groepen die nu in de armen worden gedreven van ISIS te emanciperen en meer zeggenschap te geven. Een dergelijke politieke en sociaaleconomische aanpak ontbreekt nu.”

Militaire analisten zijn ervan overtuigd dat een oorlog tegen terroristen niet te winnen is met bommenwerpers. Na mislukte luchtaanvallen is de kans levensgroot dat er grondtroepen gestuurd moeten worden en dat het nog verder escaleert. De ideologie van ISIS laat zich niet weg bombarderen. Er is zelfs een reëel risico dat militaire inmenging van buiten zal worden misbruikt voor het aanwakkeren van die ideologie. De Partij voor de Dieren tekent niet voor zo’n escalatie. Daarom zijn wij tegen deelname van Nederland aan de bombardementen op Irak.

Gerelateerd nieuws

PvdD: sta metam-natrium niet opnieuw toe

De Partij voor de Dieren roept staatssecretaris Dijksma op het gevaarlijke landbouwgif metam-natrium niet opnieuw toe te staa...

Lees verder

Bleker en Dijksma hollen de bescherming van de natuur uit

De Wet Natuurbescherming, die nu in de Tweede Kamer behandeld wordt, maakt het nog moeilijker om de kwetsbare natuur in Neder...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief